• Doradztwo gastronomiczne

  • Sprawdź nasze usługi w gastronomii

    Usługi prawne w gastronomii

Aperitif (jako przyjęcie)

Jest formą przyjęcia na stojąco. Nazwa pochodzi od łacińskiego aperire - otwierać, czyli rozpoczynać posiłek. Jest to zwykle wprowadzenie do innego przyjęcia lub stanowi zakończenie jakiejś uroczystości. Jest jak gdyby imprezą towarzyszącą. Aperitif poprzedza śniadania i obiady, kończy konferencję prasową, można nim zakończyć uroczystość otwarcia uczelni, biblioteki, zakładu pracy itp. Czas trwania tego przyjęcia jest krótki i wynosi 15-30 min.

Sala przeznaczona na aperitif powinna bezpośrednio poprzedzać salę, w której  przygotowano stół bankietowy. Na stolikach powinny być wyłożone koktailowe przekąski, takie jak: słone paluszki, orzeszki, palone migdały, krakersy, oliwki z wbitymi szpadkami lub wykałaczkami oraz tartinki, gdy przyjęcie przy stole rozpoczyna się od podania zupy, a nie zakąski.

Podczas tego przyjęcia podaje sie alkohole, takie jak: wytrawne wermuty, campari lub gin z tonikiem, napoje sporządzane na bazie wina, koktaile, oraz napoje bezalkoholowe: soki cytrusowe, owocowe i wode mineralną. W przypadku gdy aperitif nie poprzedza przyjęcia, wówczas można podawać wódkę.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!