Aperitif (jako przyjęcie)
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Jest formą przyjęcia na stojąco. Nazwa pochodzi od łacińskiego aperire - otwierać, czyli rozpoczynać posiłek. Jest to zwykle wprowadzenie do innego przyjęcia lub stanowi zakończenie jakiejś uroczystości. Jest jak gdyby imprezą towarzyszącą. Aperitif poprzedza śniadania i obiady, kończy konferencję prasową, można nim zakończyć uroczystość otwarcia uczelni, biblioteki, zakładu pracy itp. Czas trwania tego przyjęcia jest krótki i wynosi 15-30 min.
Sala przeznaczona na aperitif powinna bezpośrednio poprzedzać salę, w której przygotowano stół bankietowy. Na stolikach powinny być wyłożone koktailowe przekąski, takie jak: słone paluszki, orzeszki, palone migdały, krakersy, oliwki z wbitymi szpadkami lub wykałaczkami oraz tartinki, gdy przyjęcie przy stole rozpoczyna się od podania zupy, a nie zakąski.
Podczas tego przyjęcia podaje sie alkohole, takie jak: wytrawne wermuty, campari lub gin z tonikiem, napoje sporządzane na bazie wina, koktaile, oraz napoje bezalkoholowe: soki cytrusowe, owocowe i wode mineralną. W przypadku gdy aperitif nie poprzedza przyjęcia, wówczas można podawać wódkę.
Jest formą przyjęcia na stojąco. Nazwa pochodzi od łacińskiego aperire - otwierać, czyli rozpoczynać posiłek. Jest to zwykle wprowadzenie do innego przyjęcia lub stanowi zakończenie jakiejś uroczystości. Jest jak gdyby imprezą towarzyszącą. Aperitif poprzedza śniadania i obiady, kończy konferencję prasową, można nim zakończyć uroczystość otwarcia uczelni, biblioteki, zakładu pracy itp. Czas trwania tego przyjęcia jest krótki i wynosi 15-30 min.
Sala przeznaczona na aperitif powinna bezpośrednio poprzedzać salę, w której przygotowano stół bankietowy. Na stolikach powinny być wyłożone koktailowe przekąski, takie jak: słone paluszki, orzeszki, palone migdały, krakersy, oliwki z wbitymi szpadkami lub wykałaczkami oraz tartinki, gdy przyjęcie przy stole rozpoczyna się od podania zupy, a nie zakąski.
Podczas tego przyjęcia podaje sie alkohole, takie jak: wytrawne wermuty, campari lub gin z tonikiem, napoje sporządzane na bazie wina, koktaile, oraz napoje bezalkoholowe: soki cytrusowe, owocowe i wode mineralną. W przypadku gdy aperitif nie poprzedza przyjęcia, wówczas można podawać wódkę.