dpdpickup

Urządzenia gastronomiczne stosowane w gastronomii

Nie da się wystartować z własnym biznesem gastronomicznym, nie pozyskując odpowiednich urządzeń. Wyposażając cały lokal trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników - czasem dobrze skorzystać z porad ekspertów.    Czym jest wyposażenie gastronomiczne?   Wyposażenie gastronomiczne, to w zasadzie całość sprzętu i umeblowania oraz odzież niezbędne do przygotowywania posiłków, przechowywania produktów i dbania o czystość w naszej kuchni gastronomicznej. Od wyposażenia, którym dysponujemy, zależy m.in. jakość produktó

Nie da się wystartować z własnym biznesem gastronomicznym, nie pozyskując odpowiednich urządzeń. Wyposażając cały lokal trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników - czasem dobrze skorzystać z porad ekspertów

 

GastroNavigator jako pierwsza w Polsce porównywarka cen dedykowana profesjonalistom z branży gastronomicznej przede wszystkim ułatwi zakup urządzeń u zaufanych producentów i dystrybutorów. Dzięki porównywarce cen dla gastronomii uzyskamy wszystkie niezbędne do zakupu urządzeń informacje. Podstawową jest cena, ale to nie ona powinna być decydująca przy sprzęcie, który ma służyć nam przez lata. Używając GastroNavigatora, dowiemy się, czy określony dystrybutor bądź producent ma pozytywne opinie wystawione przez innych kupujących. Poznamy też opinie innych managerów i właścicieli lokali gastronomicznym o danym sprzęcie. W prosty sposób porównamy parametry wszystkich niezbędnych w gastronomii urządzeń. To nie koniec funkcjonalności GastroNavigatora. Umożliwi on nam sprawdzenie czasu dostawy urządzeń i zdobycie tak cennych informacji, jak okres serwisowania. To niezwykle istotne, czasem ten sam sprzęt ma różny zakres gwarancji u danych sprzedawców. Porównywarka cen GastroNavigator jest tworzona dla profesjonalistów pracujących w gastronomii, więc i informacje w niej zawarte będą bardzo precyzyjne i szczegółowe. Dowiemy się skąd urządzenia będą wysłane oraz czy sprzedawca jest autoryzowanym dystrybutorem. Zaś jeśli managerowie i właściciele lokali gastronomicznych będą potrzebowali większego wsparcia w wyborze urządzeń bądź w stworzeniu projektu technologicznego - wtedy będą mogli skorzystać z pomocy naszych doradców. 

Czym jest wyposażenie gastronomiczne?

Wyposażenie gastronomiczne, to w zasadzie całość sprzętu i umeblowania oraz odzież niezbędne do przygotowywania posiłków, przechowywania produktów i dbania o czystość w naszej kuchni gastronomicznej. Od wyposażenia, którym dysponujemy, zależy m.in. jakość produktów, które będziemy przygotowywać i wydajność naszego personelu. Odpowiednio dobierając sprzęt, zaoszczędzimy też energię i mniej wydamy na eksploatację. Rodzaje wyposażenia gastronomicznego możemy podzielić w następujący sposób:

Urządzenia chłodnicze w gastronomii

Czyli wszystkie urządzenia, dzięki którym będziemy utrzymywać świeżość produktów. Szafy, regały, witryny, lady i stoły chłodnicze pomogą nam w magazynowaniu produktów, ale też w niektórych wypadkach w ich ekspozycji. Dzięki zamrażarkom i szafom mroźniczym będziemy mogli przechowywać produkty przez długi czas. 

Urządzenia grzewcze w gastronomii

To urządzenia będące częścią kuchni zwaną kuchnią ciepłą. Składa się na nie wiele maszyn służących do przygotowywania potraw i każda z nich ma nieco inne zadanie. Przykłady takich urządzeń, to: kuchenki, patelnie uchylne, piece konwekcyjno-parowe, salamandry, frytkownice, kotły warzelne, płyty grillowe, grille oraz bemary. Ważne jest dopasowanie ich do naszej kuchni pod kątem rozmiaru, funkcjonalności i przeznaczenia. Zastanowić też musimy się nad rodzajem zasilania.

Meble gastronomiczne

Myśląc o zakupie mebli do naszego lokalu gastronomicznego, musimy pamiętać o logistyce i zwrócić uwagę na ich jakość wykonania. Stoły robocze, regały, wózki, półki, szafy i inne meble służące do magazynowania oraz przechowywania jedzenia, powinny być odpowiednio dopasowane do lokalu. 

Ważne jest, żeby były solidne i wytrzymałe. Nierdzewne meble obronią się przed wilgocią obecną w kuchni. Trudno myśleć o wysokiej jakości usług, bez odpowiednich mebli gastronomicznych. 

Akcesoria kuchenne w gastronomii

Gdy zaplanujemy już urządzenia chłodnicze, grzewcze i meble w naszej kuchni gastronomicznej, przyjdzie pora na wybór odpowiednich akcesoriów. Mają one za zadanie przyspieszyć i ułatwić pracę oraz wpłynąć na zaawansowanie i jakość wydawanych potraw. Wiąże się to ze znacznym zwiększeniem możliwości produkcyjnych. Spektrum akcesoriów kuchennych jest szerokie, zaliczamy do nich m.in.: szatkownice gastronomiczne, obieraczki, ekspresy do kawy, kruszarki do lodu, profesjonalne blendery, krajalnice żywności, miksery. Wśród nich możemy wyróżnić urządzenia mechaniczne, takie jak wspomniane szatkownice, krajalnice czy miksery. Urządzenia mechaniczne w gastronomii powinny być jak najbardziej niezawodne, pamiętajmy o ich przemysłowym przeznaczeniu. Dobry wybór uchroni nas od częstego serwisowania i wymiany części. 

Zastawa stołowa w gastronomii

Naszą zastawę stołową musi cechować przede wszystkim jakość wykonania i odporność na obtłuczenia. Porcelana gastronomiczna dzieli się na wiele podkategorii. Jeśli chodzi o wybór odpowiedniej, możecie skonsultować się z naszymi ekspertami. Nie bez znaczenia jest też odpowiedni wygląd zastawy stołowej - dopasowanie do designu danego lokalu gastronomicznego.

Sprzęt do zmywania w gastronomii

Sprzęt do zmywania w gastronomii dzieli się na zdecydowanie więcej odmian, niż sprzęt w kuchni domowej. Zmywarki podblatowe używane są do mycia szkła oraz naczyń. Do zabudowy liniowej oraz narożnej nadają się modele kapturowe. Ich wydajność dochodzi do 1,5 minuty na cykl. Są często wyposażone w automatyczny dozownik płynów i dobre filtry. Zmywarki do garnków i przyborów kuchennych instalowane są głównie w restauracjach i piekarniach, tam gdzie wymagana jest wysoka czystość. Największą wydajność gwarantują zmywarki tunelowe, pozwalają umyć nawet do 5000 naczyń na godzinę. 

Odzież gastronomiczna

Każda odzież gastronomiczna powinna spełniać wymogi BHP. To gwarancja bezpieczeństwa, ale również wizytówka naszego lokalu gastronomicznego. Do takiej odzieży zaliczają się fartuchy kucharskie oraz kelnerskie, nakrycia głowy jak czapki, czepki i chusty, zapaski, eleganckie kamizelki dla kelnerów i kelnerek oraz trwałe bluzy kucharskie z krótkim lub długim rękawem, spodnie oraz T-shirty.

Jakie urządzenia niezbędne w każdej kuchni?

Po lekturze tego artykułu pewnie już wiecie, że lokal gastronomiczny musi być kompletnie wyposażony, żeby mógł gwarantować usługi na odpowiednim poziomie. Żeby działać efektywnie, ale i długoterminowo zwiększyć zyski nie można oszczędzać na wyposażeniu lokalu. Trzeba jednak precyzyjnie dobrać urządzenia do rodzaju planowanej działalności - zbędny sprzęt będzie równie szkodliwy jak brak sprzętu.  

Jak poprawnie wybrać urządzenia do naszej kuchni

Domyślamy się, że ilość sprzętu niezbędnego w kuchni może przytłaczać, a całość zakupów trzeba zaplanować z dbałością o detale, myśląc o długoterminowym przeznaczeniu każdego elementu. Specjalizujemy się w doradztwie gastronomicznym, oferujemy również wsparcie w otwieraniu lokali gastronomicznych. Odezwij się do nas - dopasujemy porady do Twoich potrzeb i planowanej działalności gastronomicznej. Na zamówienie możemy przygotować również projekt technologiczny kuchni

Słowa kluczowe
wyposażenie kuchni projekty i wyposażenie kuchni drobny sprzęt wyposażenia kuchni wyposażenie zaplecza kuchennego. kuchnia czysta