Toaleta w lokalu gastronomicznym - wymogi
Wokół przepisów dotyczących toalet w gastronomii narosło wiele mitów. Czy musi być oddzielna toaleta dla pracowników? Ile toalet powinno znajdować się w lokalu? Na te i inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
Wymogi prawne dotyczące toalet w gastronomii
Najlepszym punktem odniesienia, jeśli chodzi o toalety w gastronomii, oczywiście są obowiązujące wymogi prawne. Jakie wytyczne stworzył w tej kwestii Sanepid? Jasno określono, że w toaletach dla gości powinna być zamontowana jedna misa ustępowa na 20 kobiet i jeden pisuar na 30 mężczyzn. Toaleta powinna też posiadać przedsionek, a w miarę możliwości powinny być oddzielne pomieszczenia dla kobiet i mężczyzn oraz toaleta przystosowana dla osób niepełnosprawnych. Jedynie jeśli prowadzimy mały lokal, w którym przebywa nie więcej niż 10 osób, możemy ograniczyć się do toalety koedukacyjnej.
Wszystkie inne odstępstwa powinny być konsultowane z Sanepidem. Brak toalety dla gości dopuszczalny jest jedynie w wypadku miejsc przygotowujących jedzenie na wynos, nie przyjmujących gości na miejscu.
Wymogi dla toalety w lokalu dla personelu
Do utworzenia toalety dla personelu jesteśmy zobligowani przez wymagania Sanepidu, ale i bez nich naturalnym wydaje się utworzenie takiego pomieszczenia. WC dla personelu trzeba odpowiedni oznaczyć, podłogi i ściany powinny być wykonane z łatwych do czyszczenia powierzchni, a do wysokości dwóch metrów ściany należy je pokryć materiałami gładkimi, odpornymi na działanie wilgoci. Nie można zapomnieć o niezbędnym wyposażeniu, jak podajnik na papierowe ręczniki, suszarka do rąk czy podajnik na mydło. Ważne jest też odpowiednie oświetlenie.
Wymagania techniczne dla toalety w lokalu gastronomicznym dla konsumentów
Jak już wspominaliśmy - w lokalu gastronomicznym musi znajdować się toaleta dla naszych gości - poza paroma wyjątkami. Pierwszy to lokale przygotowujące wyłącznie dania na wynos. Drugi przykład, to lokale gastronomiczne będące częścią obiektów użytku publicznego, dworców, centrów handlowych. Żadnych odstęp nie może być w wypadku lokali serwujących gościom alkohol. Szacunkowo według wytycznych w lokalu powinna przypadać jedna toaleta na około 20 gości.
Jest też szereg wymogów technicznych - część ogólnych, część dotyczących toalety dla klientów, część odnoszących się wyłącznie do toalety pracowniczej:
- toaleta nie może być oddalona więcej niż 75 m od miejsca pracy (dotyczy toalety dla personelu);
- wejście do toalety powinno prowadzić od głównej drogi komunikacyjnej;
- w toaletach powinien znajdować się przedsionek, a w nim przynajmniej jedna umywalka z ciepłą i zimną wodą na trzy miski ustępowe bądź pisuary;
- drzwi muszą zamykać się samoczynnie;
- jeśli chodzi o wyposażenie - toaleta powinna zawierać instalacje i urządzenia, które umożliwiają utrzymanie wymagań higieniczno-sanitarnych;
- przejścia wzdłuż kabin w toalecie powinny mieć przynajmniej 1,3 m szerokości;
- odległość pomiędzy kabinami a ścianą z pisuarami nie powinna być mniejsza niż 2 m.
Odnośnie samego wyposażenia, warto pamiętać o koszach na śmieci, dozownikach na mydło, suszarkach do rąk bądź ręcznikach papierowych i oczywiście o pojemnikach na papier toaletowy. Myśląc o komforcie gości i pracowników dobrze zadbać o odświeżacze powietrza, przewijaki dla niemowląt, środki dezynfekujące, szczotki do WC i wkłady zapachowe do pisuarów.
Wymagania techniczne w lokalu gastronomicznym dla niepełnosprawnych
Wytyczne odnośnie toalety dla osób niepełnosprawnych są dosyć precyzyjnie określone przepisami. Wszystko służy temu, by każdy mógł z nich skorzystać bez pomocy osób trzecich i zachowaniem komfortu. Taka toaleta powinna mieć minimalnie wymiary 1,5 m x 1,5 m - inaczej nie będzie możliwości swobodnego manewrowania wózkiem inwalidzkim. Drzwi powinny mieć szerokość minimum 90 cm i nie mogą mieć progu. Urządzenia sanitarne powinny być zamontowane na wysokości 80 cm. Przestrzeń pod umywalką powinna być wysokość minimum 67 cm. Zalecana wysokość sedesu to 50 cm. Dobrym rozwiązaniem są nakładki, umożliwiające samodzielne manewrowanie wysokością. Trzeba zadbać też o odpowiednią przestrzeń manewrową z boku WC - zalecane wymiary to: 95 cm szerokości i 70 cm głębokości. Tradycyjne spłuczki powinny znajdować się na wysokości 100-120 cm, ale dobrym rozwiązaniem jest automatyczny system. Nie zapomnijmy też o specjalnych uchwytach, które pomagają w poruszaniu się po toalecie.
Czy bez toalety można otworzyć lokal gastronomiczny
Zdecydowanie nie powinniśmy otwierać lokalu gastronomicznego bez toalety. Oczywiście są wymienione wcześniej wyjątki - kuchnia gotująca tylko na wynos, czy lokale w centrach handlowych i na dworcach. Nie mniej toaleta to podstawa, gwarantująca komfort klientów, pracowników oraz wypełnienie wymogów Sanepidu. Jeśli planujesz dopiero otwarcie lokalu gastronomicznego i potrzebujesz pomocy w tworzeniu projektu technologicznego - zachęcamy do kontaktu.
E-mail: |
biuro@gastrowiedza.pl |
Tel. Biuro |
+48 664 578 090 |
Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.