dpdpickup

Jak konsultant gastronomiczny może pomóc w lepszym prowadzeniu restauracji

Konsultant restauracyjny GastroWiedza

Kiedy wchodzisz do branży gastronomicznej jako nowy właściciel restauracji, rzeczy mogą być przytłaczające. Jeśli jesteś już właścicielem restauracji i zastanawiasz się, co konsultant może dla Ciebie zrobić, powiedzielibyśmy, że czasami potrzebujesz tylko drugiej pary oczu, aby Ci pomóc. Konsultant restauracyjny może Ci pomóc w wielu kwestiach, w tym w profesjonalnym doradztwie w zakresie koncepcji, projektu, lokalizacji, finansowania, menu i wielu innych elementów, które wpływają na sukces Twojej restauracji (biznesu gastronomicznego). Chociaż każdy otwiera restaurację z zamiłowania do jedzenia, z pasji do gotowania lub chęci służenia większej liczbie odbiorców, ostatecznym celem otwarcia jest osiągnięcie zysku. 

Jako przedsiębiorca po raz pierwszy w branży gastronomicznej, strategia otwarcia restauracji zaczyna się od określenia lokalizacji, opracowania koncepcji, projektu i odpowiedniej dokumentacji, rekrutacji odpowiednich ludzi, zapewnienia odpowiedniego szkolenia, brandingu i marketingu oraz skutecznego prowadzenia działalności. Bez wątpienia napotkasz problemy, jeśli nie wywodzisz się z branży gastronomicznej lub nie masz wcześniejszego doświadczenia w zakładaniu lub prowadzeniu restauracji. Aby uniknąć pomyłek, możesz potrzebować usług konsultanta restauracji.

W jaki sposób konsultant restauracji może pomóc w prowadzeniu działalności restauracyjnej?

Oto niektóre aspekty restauracji, w których konsultant restauracji może Ci pomóc.

1. Projekt menu 

Menu restauracji to coś więcej niż proste portfolio produktów kulinarnych. Kiedy goście przychodzą do Twojej restauracji, pierwszą rzeczą, którą widzą, jest Twoje menu, a zrobienie pozytywnego pierwszego wrażenia jest ważne w tej branży. Menu to ważny aspekt tożsamości i strategii marketingowej Twojej marki. W rezultacie zwracanie szczególnej uwagi na szczegóły ma kluczowe znaczenie podczas procesu tworzenia menu.

Projekt menu powinien być efektowny i przekazać motyw Twojej Restauracji i atmosferę. Konsultant restauracji pomoże Ci znaleźć najlepszych projektantów menu dla Twojej firmy, w tym doświadczonych fotografów żywności i napojów, projektantów i copywriterów. Konsultant restauracji może również współpracować z Tobą i Twoim szefem kuchni, aby pomóc Ci stworzyć menu Twoich marzeń. 

2. Mentoring biznesowy  

Wielu nowych właścicieli restauracji to przedsiębiorcy pierwszego pokolenia. To może wydawać się trochę przerażające, gdy jesteś nowy i łatwo możesz się pomylić z różnymi aspektami operacyjnymi. Musisz zarządzać wszystkim – począwszy od zatowarowania restauracji i zatrudniania po projekt technologiczny swojej restauracji.

Jednym z najszybszych sposobów na wyczerpanie pieniędzy jest podejście do nowego projektu restauracji bez wcześniejszego zrozumienia istotnych czynników biznesowych. Doświadczony konsultant restauracji może pomóc w opracowaniu solidnego biznesplanu. Mogą pomóc ci lepiej zrozumieć różne sytuacje i stale cię prowadzić. 

Konsultanci restauracji znają i stosują wiele wskaźników, takich jak zysk i strata, rachunek przepływów pieniężnych, koszty operacyjne, koszt sprzedaży, koszt pracy i tak dalej. Mogą udzielić dobrych porad finansowych, pomóc w ustaleniu celów finansowych i ich osiągnięciu. Mogą również pomóc w budżetowaniu, a także w tworzeniu realistycznych szacunków na następne 5-10 lat.

Poszukaj konsultanta, który pomoże Ci określić, gdzie możesz przepłacać i gdzie możesz zaoszczędzić pieniądze. Zatrudnianie zbyt wielu pracowników (zbyt wiele osób pracujących jednocześnie), nieprowadzenie dokładnych ksiąg rachunkowych lub niepoprawna kontrola kosztów, nadmierne wydawanie pieniędzy na żywność i niepoprawne receptury to powszechne problemy. 

3. Pomoc Od A do Z Twojej restauracji 

Najważniejszą częścią opracowania pomysłu na restaurację (biznes gastronomiczny) jest projektowanie i planowanie układu. Wymaga dokładnej znajomości wymogów, regulacji prawnych i sanitarnych dotyczących wszystkich typów lokali gastronomicznych, obsługi restauracji, a także praktycznego doświadczenia w zarządzaniu personelem i zachowaniu norm bezpieczeństwa GHP/GMP/HACCP

Twój projekt restauracji i plan lokalu mogą zostać stworzone przez konsultanta gastronomicznego, projektanta technologii i architekta. Zadbać trzeba o wszystko, od ustalenia i opracowania koncepcji, zdefiniowanie procesu technologicznego, aranżacji przestrzeni po projekty podłóg, aby zapewnić długotrwałe bezpieczeństwo a jednocześnie zapewnić komfort pracy dla pracowników.

Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś się na lokalizację swojej restauracji (biznesu gastronomicznego), warto skorzystać z pomocy eksperta. Jest to szczególnie ważne, jeśli nie pochodzisz z obszaru, w którym będzie znajdować się Twoja nowa restauracja. Konsultanci mogą zbadać potencjalne lokalizacje, oszacować ceny najmu, oszacować ruch pieszy i pomóc w przeprowadzeniu analizy kosztów i korzyści między alternatywnymi nieruchomościami.

Jak powszechnie wiadomo, sukces restauracji w dużej mierze zależy od świadczonych przez nią usług. Jednak nie tylko obsługa i kuchnia przyciągną i utrzymają gości, ale także wnętrza. Konsultant może również skontaktować Cię z architektem, oszczędzając Ci kłopotów z samodzielnym poszukiwaniem.  

4. Marketing 

Kiedy wszystko zrobisz dobrze i otworzysz restaurację, będziesz czekał na gości, ponieważ to jest celem ciężkiej pracy, którą włożyłeś. Marketing i branding nowej restauracji może być trudny, ale z pomocą wykwalifikowanych ekspertów restauracyjnych Twój biznes może stać się popularny szybciej niż myślisz. 

Nawet jeśli konsultanci, których zatrudniasz, nie są bezpośrednio zaangażowani w marketing, będą dobrze rozumieć docelową grupę demograficzną i mogą opracować skuteczne metody marketingowe, aby ich zaangażować i zatrzymać. Gdy marketing jest prowadzony prawidłowo, zawsze będziesz mieć gości napływających do Twojej restauracji. Konsultant restauracyjny może Ci pomóc na różne sposoby, ale jako właściciel musisz zrozumieć swój biznes i branżę. To musi być nieustanny wysiłek, aby zrobić wrażenie na ludziach i utrzymać określoną perspektywę. 

Ważne jest, aby wyprzedzać konkurencję, niezależnie od tego, czy jesteś uznanym właścicielem restauracji, czy planujesz budowę nowej. Powinieneś pozostać konkurencyjny w swojej niszy, zatrudniając konsultanta restauracyjnego i analizując trendy. Nie lekceważ wartości ciągłego rozwoju, jeśli chcesz, aby Twoja firma prosperowała. 

Skontaktuj się z nami, a my pomożemy poprawnie otworzyć twój lokal gastronomiczny

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI JESTEŚMY DO TWOJEJ DYSPOZYCJI!

E-mail:

biuro@gastrowiedza.pl

Tel. Biuro

+48 664 578 090

 

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone. 

Słowa kluczowe
doradztwo dla gastronomii strategie konkurowania określanie koncepcji gastronomicznej lokalu projekty i wyposażenie kuchni Otwieranie lokalu gastronomicznego