Market świeżości DPD

Jak zatrudnić dobrego szefa kuchni?

Jak zatrudnić dobrego szefa kuchni

Proces zatrudniania utalentowanego i dobrego szefa kuchni do Twojej restauracji może być trudny, ale jest to ważny aspekt potencjału prosperowania Twojej firmy. Szef kuchni uczestniczy w szkoleniu nowych pracowników, nadzoruje działania kulinarne, przygotowuje menu i uczestniczy w decyzjach marketingowych restauracji. W branży gastronomicznej restauracje są jednym z najczęściej utrzymywanych przedsiębiorstw. Nierzadko zdarza się, że można znaleźć siedem kawiarni sprzedających identyczne produkty w odległości kilku kilometrów od siebie. Intensywna konkurencja na rynku restauracyjnym może utrudnić wyróżnienie się w morzu konkurentów, co może skutkować brakiem zainteresowania Twoim lokalem gastronomicznym. 

Zatrudnij szefa kuchni, który całkowicie odpowiada Twoim wymaganiom. W końcu ta osoba będzie miała wpływ na sukces Twojej restauracji. Jeśli u danego Szefa Kuchni w portfolio nie ma produktów, które chciałbyś zobaczyć w swoim menu, nasuwa się pytanie, czy jest w stanie je przygotować. Choć jest artystą ze swoją wizją, szef kuchni powinien jednak umieć dostosować swoje umiejętności do specyfiki Twojej restauracji i otoczenia.

Poznaj swoje potrzeby

Jako manager lub właściciel restauracji musisz mieć silne wyczucie tego, czego Twoja restauracja wymaga od szefa kuchni. Rodzaj zatrudnionego szefa kuchni będzie zależał od rodzaju działalności gastronomicznej, serwowanego jedzenia i innych czynników. Prowadzisz restaurację full-service lub fast-service? Czy podajesz jedzenie, które wymaga wiedzy specjalistycznej lub przeszkolenia? Ile chcesz lub jesteś w stanie wyszkolić nowego szefa kuchni? Czy chcesz, aby szef kuchni był odpowiedzialny tylko za serwowanie, czy też chcesz, aby kontrolował również zamówienia, zachowanie jakości i stany magazynowe? Zrób listę wszystkiego, czego będziesz wymagać od swojego nowego pracownika. Pomoże Ci to w określeniu rodzaju osoby, której szukasz.

Pomyśl o swojej ulubionej restauracji 

Przyjrzyj się pochodzeniu ludzi, którzy pracują w preferowanych przez Ciebie restauracjach. Najlepsi szefowie kuchni, wyznaczający nowe restauracyjne trendy, zawsze mają pracę, a także garść ofert pracy od innych restauratorów. Jeśli więc kiedykolwiek znajdziesz się w restauracji oferującej kuchnię podobną do Twojej i natkniesz się na danie, które kochasz, spróbuj dowiedzieć się, kto je dla Ciebie przygotował. Nie skąp komplementów! Bardzo ważne jest, aby pokazać szefowi kuchni, że jego wysiłki są doceniane. Następnie zapytaj, czy byłby zainteresowany pracą dla Ciebie w Twojej restauracji. 

Sieć 

Szefów kuchni można spotkać nawiązujących kontakty i wymieniających informacje podczas wydarzeń branżowych. Jeśli Twoja propozycja nie dotyczy szefa kuchni, z którym rozmawiasz, zapytaj, czy zna kogoś, kto mógłby być zainteresowany zmianą miejsca pracy. Bardziej innowacyjne podejście do pytania pomoże Ci się wyróżnić i zostać zapamiętanym. 

Połącz się z Internetem, aby zatrudnić szefa kuchni

Reklamowanie oferty pracy i czekanie na odpowiedniego szefa kuchni na rozmowę kwalifikacyjną może wydawać się pasywną strategią, ale powinieneś wykorzystywać każdą okazję, jaką możesz otrzymać. Możliwe, że idealny kandydat wziął urlop z poprzedniego zatrudnienia i jest teraz gotowy do powrotu na rynek pracy i aktywnie poszukuje odpowiedniej restauracji. 

Agencje 

Aby przyspieszyć poszukiwania nowego szefa kuchni, należy skonsultować się z firmą zatrudniającą. Agencja może być zaznajomiona z pracownikami gastronomicznymi w mieście, który w Twoim imieniu zlokalizuje kandydatów i przeprowadzi wstępne rozmowy kwalifikacyjne, co pozwoli Ci zaoszczędzić cenny czas.

 

Zatrudnienie nowego szefa kuchni do swojej restauracji może mieć znaczący wpływ na ogólną wydajność Twojego lokalu, niezależnie od tego, czy jest ona korzystna, czy zła. Ustalenie strategii poszukiwania pracy, wiedza, jakich cech oczekujesz od kandydata oraz wcześniejsze przygotowanie pytań do rozmowy kwalifikacyjnej pomoże ci lepiej przygotować się na okres przejściowy.

Słowa kluczowe
zatrudnienie w gastronomii Szef Kuchni