transport żywności kurierem

Jak otworzyć catering dietetyczny – wymogi techniczne

Jak otworzyć catering dietetyczny

Catering dietetyczny szybko zyskuje na popularności. Pod koniec 2021 roku na rynku było blisko 900 firm w branży oferujących dietę pudełkową, które rocznie realizują nawet 50 mln dostaw. Szacuje się, że rynek ten jest wart nawet przeszło 2,5 mln złotych i w stosunku do 2019 roku urósł trzykrotnie. Wynika to z faktu, że Polacy chcą odżywiać się coraz zdrowiej, innym często brakuje czasu na samodzielne przygotowywanie dobrze zbilansowanych posiłków. Tymczasem dieta pudełkowa jest smaczna, zdrowa i komfortowa. Stąd catering dietetyczny może być także dobrym pomysłem na biznes. Sprawdzamy, jak otworzyć catering dietetyczny, poczynając od wybrania kuchni i pojazdu do realizacji dostaw, a kończąc na wymogach technicznych Sanepidu.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kuchni dla cateringu dietetycznego?

Żeby otworzyć catering dietetyczny z dietą pudełkową, nie trzeba za wszelką cenę ogromnych nakładów finansowych, co niewątpliwie jest dużą zaletą prowadzenia biznesu w tej branży. Szczególnie że nie ma obowiązku tworzenia własnej marki od podstaw. Zakłada się, że dla założenia firmy oferującej zdrowe posiłki w formie diety pudełkowej wystarczy kapitał rzędu ok. 70 000 zł. To wystarczające środki na własny biznes, żeby pokryć koszt wyposażenia kuchni dla cateringu dietetycznego, zatrudnić dwóch lub trzech pracowników, zbudować stronę i ponieść wydatki na reklamę zwiększającą sprzedaż.

W kuchni firmy oferującej catering dietetyczny musi znaleźć się miejsce na kilka niezbędnych mebli i urządzeń, dzięki którym pracownicy będą mogli przygotowywać dobre jakościowo posiłki. Należą do nich m.in.:

  • stoły ze stali nierdzewnej do przygotowywania posiłków jak i rozkładania ich w tzw. pakowalni (na przykład stoły przyścienne lub centralne, najlepiej z półkami i regałami do przechowywania akcesoriów oraz przypraw);
  • szafa chłodnicza do przechowywania produktów;
  • schładzarka lub zamrażarka szokowa (służy do chłodzenia i zamrażania dużych ilości żywności w możliwie najkrótszym czasie. Smak, wygląd i wartości odżywcze żywności zostają zachowane);
  • piec gastronomiczny do obróbki termicznej (zaleca się piece konwekcyjno-parowe, które są wielofunkcyjne i mają szerokie zastosowanie, mogąc zastąpić na przykład piekarnik, płytę grillową, frytkownicę czy parowar);
  • kocioł warzelny przygotowywania zup (doskonale sprawdzi się wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba szybkiego przygotowania bądź podgrzania dużej ilości płynnych potraw);
  • podgrzewacze do potraw;
  • szatkownica do szybkiego szatkowania warzyw oraz owoców, w zależności od wybranej tarczy w kształt słupków, wiórków czy plastrów;
  • robot kuchenny jako wielofunkcyjne urządzenie do mielenia, siekania, mieszania, miksowania;
  • dyspensery lub gałkownice do dodawania/nakładania odpowiedniej ilości składników i przypraw;

Jak otworzyć catering dietetyczny – wymogi techniczne dla lokalu gastronomicznego

Żeby otworzyć catering dietetyczny, koniecznie trzeba spełnić wymagania techniczne stawiane przez Sanepid, który odbierze zakład gastronomiczny podczas kontroli. Przygotowując lokal/zakład pod catering, należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii w przepisach, tj.:

  • pomieszczenia sanitarno-techniczne muszą mieć wysokość przynajmniej 250 cm;
  • pomieszczenia produkcyjne muszą mieć wysokość przynajmniej 330 cm (możliwe odstępstwo od wysokości do uzyskania w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, ale pod warunkiem, że pomieszczenie ma minimum 265 cm oraz wyposażono je w system klimatyzacji lub wentylacji);
  • ściany, podłogi, blaty, drzwi i okna pomieszczeń produkcyjnych muszą mieć łatwo zmywalne powierzchnie;
  • ściany i sufity muszą mieć jasne kolory;
  • okna z możliwością zainstalowania siatek chroniących wnętrza przed owadami i ptakami;
  • dostęp do ciepłej i zimnej wody;
  • dodatkowe pomieszczenia na owoce, warzywa i jaja (możliwe uzyskanie rozdzielności czasowej);
  • wentylacja w pomieszczeniach (przynajmniej grawitacyjna; mechaniczna w toalecie);
  • prowadzenie dokumentacji w formie księgi GMP/GHP oraz HACCP;
  • niekrzyżowanie się drogi czystej z brudną;
  • obowiązkowa toaleta i pomieszczenie socjalne dla personelu;
  • osobne pomieszczenie chłodnicze;
  • osobne miejsce w kuchni do przygotowania mięsa, pakowania i etykietowania żywności, ekspedycji;
  • biuro lub specjalnie wyznaczone i oddzielone miejsce w kuchni do liczenia kaloryczności i przygotowywania etykiet z uwzględnieniem kaloryczności (kcal) oraz informacji o zawartości węglowodanów, cukru, tłuszczów, w tym nasyconych, białka.

Jakie są wymogi dla samochodów przewożących zestawy diety pudełkowej?

Nie wystarczy tylko przygotowywać posiłki, ale później trzeba je jeszcze dostarczyć do swoich klientów. Samochód można podnająć od innej firmy. Również auto musi zostać odebrane przez Sanepid. Zasady dla takich pojazdów określa rozdział IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004. Samochód jest zatwierdzany podczas odbioru lokalu lub bezpośrednio przed budynkiem Sanepidu.

Pojazd do przewozu żywności musi być utrzymany w czystości oraz w dobrym stanie technicznym. Najprościej postawić na specjalny samochód dostosowany pod przewóz produktów gastronomicznych posiadający chłodnię lub mroźnię. Wówczas wystarczy złożyć do Sanepidu stosowny wniosek z informacją na temat marki, modelu oraz z numerem dowodu rejestracyjnego.

ZapamiętajTrzeba pamiętać, że Sanepid wymaga też kontroli temperatury w samochodzie i zapisów w księdze GMP/GHP.

Pojazd musi mieć łatwą w utrzymaniu w czystości powierzchnię do przewozu diet pudełkowych, na przykład wyłożoną specjalnymi wykładzinami. W księdze GMP/GHP należy opisać, w jaki sposób pojemniki są utrzymywane w czystości i jak kontrolowana jest w nich temperatura.

Jakie są wymogi dotyczące dokumentacji, czyli czego potrzeba na odbiór Sanepidu?

Do otwarcia cateringu dietetycznego nie wystarczy wyremontować lokal/zakład. Oprócz tego należy złożyć wniosek do Sanepidu (Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Inspekcji Sanitarnej). Konieczne są też stosowne dokumenty, tj.:

  • akt własności lub umowa najmu lokalu;
  • umowa na wywóz śmieci;
  • badania wody (przed otwarciem lokalu – czeka się do tygodnia, a także później, jeżeli zaobserwowano pogorszenie się jakości wody);
  • projekt technologiczny (jest bardzo ważny bo pozwala zaplanować oraz zwiększyć wydajność pracy);
  • księga HACCP (m.in. analiza zagrożeń podczas przygotowywania i wydawania dań, wyznaczenie punktów krytycznych (CP) i krytycznych punktów kontroli (CCP) oraz sposoby ich monitorowania);
  • księga Dobrych Praktyk Higienicznych (m.in. dezynfekcja pomieszczenia, urządzeń, maszyn, sprzętów; higiena pracowników oraz czynności produkcyjnych);
  • księga Dobrych Praktyk Produkcyjnych (m.in. produkcja zamówień, bezpieczeństwo potraw);
  • lista alergenów dla produkowanych zestawów i dań;
  • orzeczenie od lekarza pracy do celów sanitarno-epidemiologicznych dla każdego pracownika (wcześniej niezbędne są badania na nosicielstwo);

Jak otworzyć catering dietetyczny z pomocą firmy zewnętrznej?

Otwarcie cateringu dietetycznego może zamknąć się w kwocie 70 000 zł, ale pod warunkiem, że jest to proces dogłębnie przemyślany. Dlatego pomaga wsparcie firm z zewnątrz, które specjalizują się w takich usługach.

Konieczne jest prawidłowe rozmieszczenie wszystkich sekcji, adaptacja/remont lokalu/zakładu i odpowiednie wyposażenie wszystkich sekcji (magazyny, chłodnie i mroźnie, produkcja, kuchnia, pakowalnia, ekspedycja) , następnie znalezienie właściwego pojazdu, a później zatrudnienie pracowników (m.in. dietetyk, kucharz, pomoc kucharza, kierowca). Należy też znaleźć najlepszy kanał do szukania klientów, również przez skuteczny marketing w kanałach social media (m.in. Facebook). Potrzebna jest też strona WWW, najlepiej z automatycznym systemem zamówień i płatności online. Zadbać należy też o dokumenty na rzecz Sanepidu, wdrożenie w lokalu systemu HACCP oraz zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP). Firma musi być też zarejestrowana. Najprościej jest zarejestrować działalność jednoosobową w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG), a później zgłosić do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) i Urzędu Skarbowego (US).

Założenie firmy oferującej catering dietetyczny i dietę pudełkową wymaga więc wielu bardzo różnych czynności. Jeżeli właściciel nie przemyśli tej decyzji, firma nie będzie wystarczająco rentowna, a przynajmniej nie wykorzysta w pełni swojego potencjału. Dlatego warto skorzystać z usług doradczych i współpracy z podmiotami z zewnątrz, najlepiej działających kompleksowo i mających referencje potwierdzające doświadczenie w cateringu dietetycznym.

Zastanawiając się, jak otworzyć catering dietetyczny, należy skupić się na wielu płaszczyznach. Tylko w ten sposób można cieszyć się rentowną firmą w coraz popularniejszej branży. Żeby móc prowadzić firmę oferującą dietę pudełkową, należy konkurować nie tylko ceną, ale także najwyższą jakością dań. Konieczne jest też spełnienie wielu wymogów na rzecz Sanepidu. Tylko wówczas na start biznesu wystarczy ok. 70 000 zł. Pozwala to ograniczyć koszty na rozpoczęcie działalności i później już w trakcie jej prowadzenia.

Skontaktuj się z nami, a my pomożemy otworzyć twój catering dietetyczny
i poprawnie nim zarządzać

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI JESTEŚMY DO TWOJEJ DYSPOZYCJI!

E-mail:

biuro@gastrowiedza.pl

Tel. Biuro

+48 664 578 090

 

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone. 

Słowa kluczowe
catering dietetyczny biznes diety pudełkowe wymogi sanepid catering dietetyczny