Market świeżości DPD

Niższy VAT dla gastronomii

Obniżenie podatku VAT dla gastronomii

Obniżenie podatku VAT dla gastronomii pozytywnie wpłynie na dotkniętą przez pandemię branżę – stwierdziła wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk. Podkreśliła, że projekt obniżki ma rekomendację resortu.

Wiceminister podczas wywiadu w radiowej Jedynce powiedziała, że "obecnie trwają rozmowy na temat przedłużenia pomocy finansowej dla tych gałęzi gospodarki, które w dalszym ciągu dotknięte są lockdownem, a także dla województw, w których rozszerzono zakres ograniczeń w związku z dużą liczbą zakażeń koronawirusem".

Wskazała też, że jest rozważana możliwość rozszerzenia tarczy branżowej o kolejne kody PKD.

"Trafił do mnie z biznesu"

Pytana o możliwość obniżenia stawki VAT dla branży gastronomicznej powiedziała, że "jest projekt, który trafił do mnie z biznesu, a ja go rekomenduję". Zaznaczyła, że niższy VAT miałby obowiązywać czasowo, wyłącznie do końca 2021 r. Wskazała, że obecnie trwają bardzo intensywne rozmowy m.in. z przewodniczącym Związku Przedsiębiorców i Pracodawców Cezarym Kazimierczakiem.

- Wiem, że ten temat również pojawił się w rozmowach z prezydentem Andrzejem Dudą. Nie mogę tutaj podać szczegółów, ale Rada Ministrów o tym projekcie wie, został on przedłożony, ja go rekomenduję, jako instrument pozytywnie działający na dotkniętą pandemią branżę – powiedziała.

Słowa kluczowe
stawki vat program do zarządzania gospodarką magazynową