Zatrucie pokarmowe w cateringu dietetycznym - jak się zabezpieczyć?

Zatrucie pokarmowe w cateringu dietetycznym jak się zabezpieczyć

Zatrucie pokarmowe wywoływane jest spożywaniem produktów, które zostaną zaatakowane przez bakterie, wirusy, toksyny. Najczęściej doprowadzają do nich pałeczki E. colli, salmonelli oraz shigelli. Aby nie stały się one Twoją zmorą, warto zadbać o kilka istotnych kwestii. Dzięki temu będziesz miał pewność, że sprzedawane przez Ciebie posiłki są zdrowe – to bardzo ważne, ponieważ klienci korzystający z cateringu dietetycznego szczególnie zwracają uwagę na właśnie ten aspekt.

Zatrucia pokarmowe w cateringu dietetycznym – przykłady

Nieświeże jedzenie potrafi wywoływać zatrucia, które nierzadko kończą się pobytem w szpitalach. Doświadczenia tego typu miewają również sami celebryci – swego czasu dr Krzysztof Gojdź pisał o tym, że trafił do szpitala w wyniku spożycia zepsutej ryby, którą otrzymał w ramach diety pudełkowej. Głośno było również o firmie z Podkarpacia, której posiłki doprowadziły do zatrucia 28 osób salmonellą. Ostatecznie przedsiębiorstwo zostało zamknięte.

Być może słyszałeś również o zatruciach pokarmowych wywołanych przez firmę, o której Polska usłyszała za sprawą programu „Uwaga”. Reporterzy dotarli do zdjęć wykonanych przez byłych jej pracowników – przedstawione były na niej pomieszczenia, w których wszystko było porozwalane, w tym śmieci oraz niezabezpieczona żywność. Wiele razy firma otrzymała mandaty w wyniku kontroli sanepidu. Co więcej, do życzenia sporo pozostawiała również sama jakość posiłków. Jak więc widać, takie sytuacje nie są rzadkością.

Skutki nieodpowiedzialnego prowadzenia cateringu

Jeśli Twoja firma będzie funkcjonowała w podobny sposób, jak te opisane wyżej, możesz spodziewać się kar. Jeśli podczas kontroli sanepidu zostaną wykryte nieprawidłowości związane z niezachowywaniem czystości i porządku oraz różnego rodzaju zaniedbania, możesz otrzymać mandat w wysokości do 100 do 500 zł za jedno przewinienie. W takich sytuacjach po tygodniu sanepid dokonuje w lokalu kolejnej kontroli – jeśli nic się nie zmieni, właścicielowi cateringu zostanie wręczony następny mandat, tym razem większy. Oczywiście nieświeża żywność może doprowadzić również do utraty klientów, a co za tym idzie – do zamknięcia całego biznesu.

Warto powiedzieć również kilka słów o wykroczeniach. Dochodzi do nich wtedy, gdy właściciel cateringu korzysta z żywności, która jest przeterminowana i sprzedaje ją za wysoką wartość. Grzywna może w tym przypadku wynieść aż 5000 zł. Co więcej, grozi za to kara aresztu (do miesiąca) lub kara ograniczenia wolności (również do miesiąca). Konsekwencji prawnych może spodziewać się także każda osoba utrudniająca pracę sanepidu. Najlepszym przykładem takich działań jest uniemożliwienie wejścia kontrolera do lokalu lub odmówienie pokazania mu stosownych dokumentów.

Jeśli w miejscu, w którym są przygotowywane posiłki, inspektor zauważy np. ściany pokryte grzybem lub zepsutą kanalizację, może wydać decyzję, wskutek której wymagane będzie przeprowadzenie gruntownego remontu w ściśle określonym czasie. Jeśli do tego dojdą jakiekolwiek naruszenia, osoba prowadząca firmę cateringową będzie musiała ponieść koszty przeprowadzonej inspekcji.

Jak się zabezpieczyć przed zatruciami w cateringu dietetycznym?

Istnieje wiele aspektów, o które trzeba zadbać, jeśli chcesz zabezpieczyć się przez problemem zatruć pokarmowych. Poniżej opisujemy te najistotniejsze.

Zadbaj o jakość produktów

Pierwsza i najważniejsza rzecz w cateringu dietetycznym to odpowiednia bezpieczeństwo i jakość produktów. Wiele firm działających w tej branży oferuje niskie ceny, ale zazwyczaj idzie to w parze z niskiej klasy składnikami. Jeżeli zauważyłeś np. że wykorzystywane warzywa pozbawione są smaku lub stosujesz mieszanki, w których trudno wyodrębnić poszczególne składniki, zatrucia mogą być naturalną konsekwencją ich spożywania. Jeśli nie umieszczasz na opakowaniach informacji o tym, z czego konkretne danie zostało przygotowane, bo po prostu nie chcesz odstraszać klientów, zastanów się lepiej, co zrobić, aby z czystym sumieniem móc do każdej potrawy taką etykietę na opakowaniu dołączać. Warto też rozważyć innego dostawcę żywności, zwłaszcza jeśli Twoje dania są sprzedawane pod szyldem „EKO”.

Dobrze przeszkol pracowników

Najpewniej to właśnie pracownicy są odpowiedzialni za przygotowywanie posiłków w Twojej firmie (a nie Ty). Dlatego już na początku warto zadbać o ich odpowiednie przeszkolenie. Ważne są tu nie tylko zasady związane z higieną osobistą, ale też z pracą całego zakładu – począwszy od momentu otrzymania dostawy aż do chwili wręczenia posiłku klientowi.

Istotne jest również to, aby pracownicy znali schemat i proces przygotowywania potraw oraz mieli świadomość, że każdy jego etap ma ogromne znaczenie. Przykładowo, powinni oni wiedzieć, że należy zwracać uwagę na daty ważności podczas dostaw lub w magazynie, ale też wiedzieć, dlaczego jest to tak istotne i co się stanie, jeśli o to nie zadbają i ktoś otrzyma danie przygotowane z produktów, które są nieświeże.

Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu żywności

Aby zapobiec problemowi zatruć pokarmowych, bardzo ważna jest prawidłowa higiena oraz odpowiednie przechowywanie żywności. Chodzi tu o dokładne mycie rąk, oddzielanie mięsa gotowanego od surowego, a także precyzyjną jego obróbkę (dotyczy to zarówno temperatury, jak i czasu), a więc podgrzewanie, pieczenie, niezamrażanie drugi raz tego samego produktu. Wiele produktów po otwarciu należy też zużyć w ciągu 48 godzin.

ZATRUCIA POKARMOWE W CATERINGU DIETETYCZNYM

Przechowywanie żywności wiąże się także z odpowiednim zabezpieczeniem łańcucha chłodniczego, który obejmuje cały proces logistyczny: produkcję, transport, magazynowanie oraz dystrybucję. Jeżeli wiec operacje przeładunkowe będą wykonywanie w nieodpowiedni sposób, produkty wrażliwe na temperaturę mogą się zepsuć. Warto zatem zadbać o to, aby sprzęt chłodniczy był niezawodny, a kierowca odpowiedzialny za transport – profesjonalny.

Przeprowadzaj audyty

Wydaje Ci się, że wszystko robisz jak należy, ale jedzenie bywa nieświeże? W takich przypadkach przyda Ci się druga para oczu. Jako GastroWiedza przeprowadzamy profesjonalne audyty firm zajmujących się cateringiem dietetycznym. Możemy wziąć pod uwagę wszystkie obszary Twojego biznesu lub tylko niektóre – decyzja należy do Ciebie. Na podstawie przeprowadzonej kontroli możemy opracować szczegółowe raporty, a także odpowiedni plan działań dla Twojego przedsiębiorstwa, co pozwoli Ci wdrożyć odpowiednie działania naprawcze.

Co więcej, dzięki audytom zyskasz pewność, że Twoja firma będzie spełniała wytyczne dotyczące samej marki, ale też bezpieczeństwa żywności i HACCP. Nie ma znaczenia, czy prowadzisz ją od trzech miesięcy czy trzydziestu lat – pomożemy w każdej sytuacji i w każdym przypadku. Masz jakieś pytania? Chcesz z nami współpracować? A może interesują Cię inne nasze usługi? Jeśli tak, zadzwoń na numer 664 578 090 i dowiedz się więcej!

Dzięki naszym audytom możesz stale monitorować zgodność we wszystkich sekcjach Twojego cateringu dietetycznego i porównywać wyniki z poprzednimi danymi w celu analizy trendów i identyfikacji potencjalnych zagrożeń. Możesz zlecić nam opracowanie niestandardowych list kontrolnych (checklist)  do przeprowadzania doraźnych lub zaplanowanych audytów według zapotrzebowania dla poszczególnych działów.

Samo przeprowadzanie audytów niewiele by pomogło. Nasze rozwiązanie pozwala na przypisanie planów naprawczych do każdego audytu, tak aby przypadek niezgodny mógł być zgodny z wymogami poprzez odpowiednie wdrożone działania naprawcze. W końcu chodzi o to, aby firma działała sprawnie, przestrzegając wytycznych dotyczących marki, bezpieczeństwa żywności i HACCP.

Nasze doświadczenie w rozwijaniu i doradztwie w segmencie cateringów dietetycznych i zaawansowane raportowanie pozwala właścicielom firm uzyskać szczegółowe informacje o zgodności w danych działach (magazynowanie, produkcja, pakowalnia, ekspedycja) w różnych okresach czasu, aby zrozumieć, które działy utrzymują oczekiwane standardy. Dzięki tym informacjom możesz teraz skupić swoją energię na obszarach, które wymagają ustalenia priorytetów.

Sprawdź nas i:

  • Zleć nam opracowanie list kontrolnych i formularzy dla wymaganych audytów.
  • Zleć nam przeprowadzenie audytów w Twoim zakładzie, cateringu.
  • Przeglądaj szczegółowe raporty, aby uzyskać dogłębną analizę i wgląd w każdy dział Twojego biznesu.
  • Stwórz z nami dział jakości w Twoim cateringu dietetycznym i ciesz się z poprawnie funkcjonującego biznesu.
  • Wdrażaj sugerowane przez nas działania naprawcze i rozwijaj biznes.

Skontaktuj się z nami, a my doradzimy bądź od razu umówimy się na audyt po którym otrzymasz informacje jak działa twój catering dietetyczny

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI JESTEŚMY DO TWOJEJ DYSPOZYCJI!

E-mail:

biuro@gastrowiedza.pl

Tel. Biuro

+48 664 578 090

 

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone. 

Słowa kluczowe
catering dietetyczny jakość i bezpieczeństwo w cateringu dietetycznym dieta pudełkowa