dpdpickup

Jak poprawnie pakować zamówione dania na wynos z restauracji?

Jak poprawnie dostarczać zamówione dania z restauracji

Jeśli chodzi o serwowanie jedzenia w restauracji lub kawiarni, prawdopodobnie spędzasz sporo czasu na upewnianiu się, że jedzenie nie tylko dobrze smakuje, ale także dobrze wygląda. Te same standardy powinny zatem mieć zastosowanie do Twoich zamówień w dostawie. Jeśli chcesz sprzedawać swoje dania na wynos, kluczowe znaczenie ma pakowanie i prezentacja. Istnieje kilka prostych wskazówek, których możesz przestrzegać, aby zapewnić, że dostawy dotrą do klientów i będą wyglądać tak dobrze, jak powinny.

Trzymaj gorące i zimne jedzenie oddzielnie

Jeśli chodzi o jedzenie, wszyscy wiemy, że temperatura jest tak samo ważna jak smak. A jeśli Twoje jedzenie będzie zimne jak kamień, nie będzie miało znaczenia, jak będzie smakować lub wyglądać – Twoi klienci nie będą zadowoleni z zimnego posiłku i słusznie. Transport gorącej żywności nie tylko zagraża integralności składników, ale może również stanowić potencjalne zagrożenie dla bezpieczeństwa Twoich klientów. Jak tego uniknąć? 

Upewnij się, że kierowca dostawy używa izolowanych toreb do dostarczania żywności, aby utrzymać żywność w optymalnej temperaturze i przechowywać je oddzielnie.

Sos i inne płyny położyć z boku

Musisz zapakować swoje posiłki w sposób, który nie pozwala na możliwość rozlania się, bez tworzenia gigantycznego bałaganu dla Twojego klienta po jego przybyciu. Trzymając sos w oddzielnej kieszeni/opakowaniu , możesz zapewnić jego bezpieczeństwo podczas dostawy, a także dać klientowi możliwość decydowania o tym, ile nałoży na swoje jedzenie. Możesz nawet rozważyć owinięcie takich produktów jak zupa lub inne płyny w folię spożywczą jako dodatkowy środek bezpieczeństwa.

Stosuj odpowiednie opakowania do żywności na dostawę

Posiadanie odpowiednich pojemników na wynos do dostawy jest zdecydowanie warte inwestycji. Dostępnych jest wiele opcji, wszystkie różniące się kosztami, a od Ciebie zależy, która pasuje do Twojego menu i budżetu. W dzisiejszych czasach istnieje trend na przyjazne dla środowiska materiały jednorazowego użytku , takie jak karton na styropian i całkowite usunięcie plastikowych słomek. Ważne jest, aby zastanowić się, w jaki sposób Twoje opakowanie odzwierciedla Twoją markę i punkt widzenia na środowisko, a także co będzie dobrze przemawiać do Twoich klientów, a także jego zdolność do skutecznego transportu żywności. Przede wszystkim opakowanie musi pasować do stylu serwowanej kuchni i pozwalać na atrakcyjną wizualnie prezentację.

ZGŁOŚ ŚRODEK TRANSPORTU KTÓRYM BĘDZIESZ DOSTARCZAŁ ZAMÓWIENIA

Jeśli planujesz dostawy zamówień do klienta powinieneś zgłosić do Sanepidu środek transportu którym będziesz dostarczał zamówienia. Wymagania dotyczące środków transportu przewożących produkty spożywcze, określone zostały w rozdziale IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004.

Pamiętaj również, aby umieścić w dokumentacji GMP/GHP stosowne zapisy i instrukcje dotyczące transportu żywności. Sanepid będzie wymagał od Ciebie prowadzenia takich zapisów.

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Słowa kluczowe
zarządzanie zaopatrzeniem w gastronomii Zarządzanie zaopatrzeniem dostawy na wynos