Jak obniżyć koszty i zwiększy sprzedaż w restauracji

Jak obniżyć koszty i zwiększy sprzedaż w restauracji

Ograniczone menu to idealny sposób na obniżenie kosztów i zwiększenie sprzedaży w restauracjach. Tworzenie menu to kluczowe zadanie dla lokali gastronomicznych, ale czasami może być trudne. Jednak nie zawsze większe menu jest lepsze. W rzeczywistości wskazane jest, aby menu było krótkie z punktu widzenia kontrolowania kosztów operacyjnych i poprawy obsługi gościa. 

Jak wykazały badania przeprowadzone na Uniwersytecie Columbia, ograniczone menu z mniejszą liczbą opcji ułatwia gościom proces podejmowania decyzji. W oparciu o zmieniające się zachowania gości restauracje zaczęły wprowadzać ograniczone menu, aby zapewnić klientom wrażenie knajpki i zwiększyć ich sprzedaż. 

Od wielu lat restauracje oferują w swoim menu szeroką gamę dań, ponieważ im więcej opcji oferuje restauracja, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że goście będą się wybierać do innych lokali gastronomicznych. Jednak rozbudowane menu wprowadza zamęt w głowie gościa i nie wie co zamówić.

7 powodów, dla których ograniczone menu są lepsze niż kompleksowe

W dzisiejszych czasach każdy restaurator dokonuje przeglądu swojego menu, aby zoptymalizować je zgodnie ze scenariuszem COVID-19 i zmieniającymi się trendami konsumenckimi. Wiele marek wybiera ograniczone menu, ponieważ są one tańsze niż rozciągnięte menu a-la-carte. 

Oto kilka powodów, dla których przyjęcie ograniczonego menu może być owocne dla Twojej restauracji. 

1. Poprawia jakość dań

Bogate menu sugeruje, że restauracja przedkłada ilość nad jakość. Zbyt duża liczba pozycji w menu wpływa na pracę kuchni i zwiększa szanse na niespójność smaku i jakości. Kuchnia, która jednocześnie pracuje nad różnymi potrawami, ma większą szansę na brak koordynacji, a tym samym wolniejszą obsługę.

Z drugiej strony ograniczone menu rozwiązuje te problemy. Możesz poprosić o opinie gości i wziąć pod uwagę ich opinię przy projektowaniu menu, aby przyciągnąć ich więcej. Ograniczone menu pozwala również kucharzom skupić się na kilku, ale wysokiej jakości daniach, poprawiając w ten sposób ogólną jakość jedzenia w restauracji. Po COVID-19 goście stali się bardzo świadomi zamawianego jedzenia. Dzięki temu dobra jakość żywności daje im poczucie pewności i satysfakcji, a tym samym przyciąga dobre recenzje. 

2. Upraszcza procedurę zamówienia

Rozszerzone menu oferują gościom wiele możliwości wyboru, które tworzą zjawisko znane jako „zmęczenie decyzji”, co sprawia, że ​​procedura zamawiania staje się wyzwaniem. Jednak ograniczone menu uwalniają gości od tego problemu i sprawiają, że procedura zamawiania online jest płynniejsza.

Częścią obsługi gościa jest również procedura składania zamówień online. Im łatwiejsza procedura, tym lepsza obsługa gościa. Ograniczone, czytelne menu z dobrymi i atrakcyjnymi opisami usatysfakcjonuje klientów i pozwala szybko i wygodnie składać zamówienia. 

3. Zmniejsza koszty produktów i pracy

Ograniczone menu znacząco przyczyniają się do obniżenia kosztów zamówionych produktów i pracy. Ponieważ jest mniej przedmiotów do zaoferowania, wymagane są mniejsze zapasy i mniej personelu do jego przygotowania. Wysokie koszty zamówień produktu można zatem ograniczyć, ograniczając menu. Śledzenie każdego składnika staje się łatwiejsze dzięki mniejszej liczbie opcji, nie pozostawiając miejsca na marnowanie zapasów. Mniejsze marnotrawstwo żywności dodatkowo stwarza pole do obniżenia kosztów produkcji. Oprogramowanie do zarządzania zapasami dobrze mogą być wykorzystywane do śledzenia wykorzystania każdego składnika danego dania.

Projektując ograniczone menu, wiele składników można wykorzystać w wielu daniach. Możesz zamawiać hurtowo u hurtowników i negocjować z nimi lepsze oferty/rabaty jednocześnie zmniejszając koszty magazynowania. 

Rozciągnięte menu wymaga więcej siły roboczej (personelu), aby przygotować różne dania. Jednak oferowanie mniejszej liczby potraw pozwala na zmniejszenie liczby personelu, co jest również doskonałym sposobem na obniżenie kosztów podczas COVID-19.

4. Zwiększa zwrot z inwestycji (ROI)

Przy obniżonych kosztach żywności jest dość oczywiste, że ograniczone menu zwiększa zwrot z inwestycji (ROI) restauracji. Przycięte menu umożliwiają generowanie zysków nawet z drogich pozycji. Jeśli Twoja restauracja koncentruje się na konkretnej kuchni, na przykład chińskiej, kontynentalnej itp., ograniczone menu mogą być bardzo korzystne, ponieważ przyciągają uwagę gości i tworzą dobrą rozpoznawalność marki. 

Możesz także uzupełnić istniejące menu o dodatkowe menu, aby poeksperymentować z nowymi pozycjami. Tworzenie innego menu na każdy dzień jako „Menu dnia” to dobry sposób na promocję Twojego menu, dzięki czemu goście wracają do Twojej restauracji i zwiększają ROI

5. Świetne narzędzie marketingowe

Ograniczone menu to świetne narzędzie marketingowe dla restauracji. Mniejsze menu dają lepszy wgląd w to, co ma do zaoferowania, a także są atrakcyjne wizualnie. Najnowsze trendy można śledzić, projektując limitowane menu tak, aby było atrakcyjne dla gości. Krótkie i słodkie menu sprawiają, że goście częściej wybierają Twoją restaurację niż konkurencyjną.

Co więcej, wprowadzenie oddzielnych menu dla nowych pozycji, które chcesz zaoferować, może skutecznie informować gości o najnowszych ofertach.

6. Tworzy lepszą świadomość marki

Menu odzwierciedla markę restauracji. Podkreśla koncepcję Twojej restauracji i mocno ugruntowuje markę. Ograniczone menu lepiej oddaje markę restauracji, ponieważ zawiera tylko te dania, które współgrają z tematyką restauracji. I odwrotnie, jeśli oferujesz swoim gościom wiele kuchni, mogą się pomylić co do specjalności Twojej marki.

Na przykład, jeśli Twoja restauracja obsługuje tylko odbiorców lubiących hamburgery i frytki, dyniowy shake w menu nie ma sensu. Należy zwrócić uwagę na to, co działa dla gości, zanim ograniczymy pozycje w menu. Wskazane jest, aby w swoim menu uwzględniać tylko te rzeczy, które mogą wzmocnić Twój biznes.

7. Nakłania gości do zamawiania więcej

Ograniczone menu może nakłonić gości do zamówienia większej ilości. Rozszerzone menu dezorientuje gości restauracji, przez co poświęca im więcej czasu na analizę menu i ostatecznie zamawia to samo, co zwykle zamawia. Gdy oferowane dania są ograniczone, goście są zwolnieni z presji decyzyjnej. Z krótkiego menu wydaje im się, że to, co zamówią, nie wystarczy. W związku z tym zamawiają więcej niż zwykle, zwiększając w ten sposób sprzedaż w restauracji. 

Oczywiście ograniczone menu nie jest realną opcją dla każdej restauracji. Ale z pewnością może one mieć lepszy wpływ na sprzedaż niż obszerne menu, jeśli zostanie właściwie wprowadzone. Szczególnie w związku z COVID-19 ograniczone menu może być naprawdę korzystne w obniżaniu kosztów restauracji.

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Słowa kluczowe
zwiększanie zysku zwiększanie sprzedaży koszty działalności gastronomicznej