dpdpickup

Rynek cateringu dietetycznego - analiza

Rynek cateringu dietetycznego - analiza

Polacy korzystający z diet pudełkowych najczęściej wybierają diety z kalorycznością między 1800 kcal a 2500 kcal (35%). Zdecydowanie najpopularniejszą dietą jest dieta optymalna, tworzona w oparciu o podstawowe założenia zdrowego żywienia – wybiera ją co trzeci korzystający z cateringu dietetycznego, co oznacza, że priorytetem nie jest odchudzanie, a wygoda i zdrowie. Średnia dzienna cena diety to 59,7 zł, przy czym najtańsze są diety office oraz rodzinne, najdroższe zaś m.in. diety sportowe – tak wynika z danych wyszukiwarki cateringów dietetycznych.

Z analizy danych kilku tysięcy transakcji zakupu diet pudełkowych wynika, że głównym powodem decyzji o korzystaniu z oferty cateringu dietetycznego nie jest utrata wagi, a chęć zdrowego odżywiania połączona z wygodą i oszczędnością czasu. O tym świadczy rodzaj najpopularniejszych diet.

Najpopularniejszych, czyli jakich?

Najczęściej wybieraną przez klientów dietą jest zbilansowana dieta standardowa o różnej kaloryczności. Na drugim miejscu są diety, których celem jest odchudzanie, na trzecim zaś dieta ketogeniczna. Łącznie 16,4% klientów wybiera diety „vege” (wegetariańska: 7,8%, wegetariańska plus ryby: 7,3%, wegańska: 1,3%), co potwierdza coraz częstszą rezygnację z jedzenia mięsa. Warto podkreślić, że poza pierwszą dziesiątką najpopularniejszych diet znalazły się diety odpowiadające na konkretne problemy zdrowotne w tym związane z nietolerancjami pokarmowymi, na przykład dieta bez laktozy czy bez glutenu. 

Zdecydowanie najrzadziej wybieranymi dietami są te skierowane do osób z dużą aktywnością fizyczną, czyli powyżej 2500 kcal.

Catering dietetyczny

Z wyborów Polaków widać, że zdecydowanie zależy im na zbilansowanej, zdrowej diecie. Oczywiście może ona mieć też cel odchudzający, gdyż zbilansowane diety są dostępne w różnych kalorycznościach, również 1200 kcal i 1500 kcal. Warto jednak podkreślić, że niemal czterokrotnie mniej klientów wybiera diety, które z założenia mają odchudzać. To pokazuje, że do świadomości społecznej przebił się od dawna głoszony przekaz, że w dłuższym okresie warto stosować dietę dostarczającą wszystkie niezbędne składniki w odpowiednich proporcjach. Diety eliminacyjne, oczyszczające są wybierane rzadziej, gdyż po pierwsze – krótszy zazwyczaj jest czas ich stosowania, po drugie – bardzo często kojarzą się z wyrzeczeniami i trudem wytrwania w takiej diecie. Dlatego dieta zbilansowana, nawet o niższej kaloryczności, wydaje się być łatwiejsza – komentuje dietetyk Magdalena Koropatwa

Długość zamówienia

Patrząc na długość zamówienia, na najdłuższy okres zamawiane są diety: zbilansowana dieta standardowa, dieta wegetariańska i dieta dla diabetyków. Z kolei na najkrótszy okres czasu zamawiane są diety dr Dąbrowskiej, ketogeniczna oraz sirt.

Ile kosztuje zamówienie diety dopasowanej do Twoich potrzeb?

Średnia cena diety na jeden dzień bez rabatu to 59,7 zł, jednak zależy ona w dużej mierze od rodzaju diety oraz od kaloryczności – najtańsze są diety tzw. office złożone z trzech posiłków (43,2 zł) oraz rodzinna (45,6 zł), najdroższe – dieta dr Dąbrowskiej (73,5 zł) oraz diety sportowe, sirt i sokowe – w tym przypadku średnia cena to ponad 67 zł za dzień. Zamawiając dietę na dłużej możemy liczyć na rabaty od firm cateringu dietetycznego.

Przykładowe miesięczne koszty przy zamówieniu na 30 dni:

  • Dieta standardowa zbilansowana, 1500 kcal, 5 posiłków dziennie: 1770 zł
  • Dieta wegetariańska, 1800 kcal, 5 posiłków dziennie: 1920 zł
  • Dieta ketogeniczna, 2000 kcal, 4 posiłki dziennie: 2157 zł

Rynek cateringu dietetycznego rośnie z miesiąca na miesiąc. Jest to podyktowane wieloma czynnikami. Pierwszy z nich to z pewnością większa dbałość o posiłki – coraz częściej Polakom zależy, aby były one zbilansowane i różnorodne. Drugi to oszczędność czasu – i to nie tylko na przygotowanie posiłków, lecz również na robienie zakupów. Wyliczyliśmy w Cateromarket, że każdego miesiąca czas na czynności „około-kulinarne” takiej jak: planowanie posiłków, logistyka zakupów, gotowanie i sprzątanie po posiłkach poświęcamy 1,5 dnia. To oznacza, że rocznie tych dni wychodzi 18, a w perspektywie 20 lat – cały rok. Rośnie liczba osób, które chciałyby ten czas wykorzystać na inne aktywności i, tak jak np. zatrudniają osobę do sprzątania mieszkania, tak zatrudniają „swojego” kucharza i osobę od zakupów w jednym – w postaci firmy cateringu dietetycznego. Jest to zdecydowanie element smart living. Trzeci powód to coraz bogatsza oferta cateringowa. W związku z pandemią wielu restauratorów decyduje się na otwarcie swoich marek cateringu dietetycznego. Im więcej podmiotów na rynku, tym większy wybór – zarówno cenowy jak i jakościowy dla klientów. Co więcej, branża wychodzi naprzeciw różnym potrzebom klientów – coraz częściej firmy cateringu dietetycznego oferują diety skierowane do kobiet w ciąży, diety dla dzieci i młodzieży czy diety dla seniorów. Patrząc na firmy, które są obecne w naszej wyszukiwarce każdy klient znajdzie dla siebie odpowiednią ofertę. Co więcej, cateringi dietetyczne objęły już całą Polskę, również mniejsze miejscowości, w których jeszcze jakiś czas temu taka usługa nie była dostępna – komentuje Łukasz Sot, współzałożyciel porównywarki diet cateringowych oraz Stowarzyszenia Przedsiębiorców Branży Cateringu Dietetycznego.

Dane pochodzą z porównywarki diet pudełkowych, gdzie dostępna jest oferta kilkuset cateringów dietetycznych. Analiza i wnioski pochodzą z danych z transakcji przeprowadzonych na platformie w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy.

Słowa kluczowe
catering dieta bezglutenowa dietetyk catering dietetyczny w polsce rozwój cateringów dietetycznych