Ekspresy kolbowe w restauracji i kawiarni
Ekspresy kolbowe to zupełnie inne urządzenia niż ekspresy automatyczne. Przyjęło się twierdzić, że dedykowane są tylko największym wielbicielom kawy i specjalistom w zakresie jej przygotowywania. Jest w tym trochę prawdy, ale można znaleźć więcej powodów, dla których ekspresy kolbowe to po prostu konieczne wyposażenie każdej dobrej restauracji i kawiarni.
Ekspresy kolbowe – przygotowanie kawy z pełną kontrolą
W ekspresie tego typu masz do czynienia z manualną obsługą. Nie ma mowy o automatycznym spienianiu mleka czy wbudowanym młynku, który zmieli za Ciebie ziarna. Bierzesz czynny udział w każdym etapie przygotowania kawy. Można pomyśleć, gdzie w tym wygoda? Ona zamknięta jest w filiżance perfekcyjnej, w pełni samodzielnie przyrządzonej kawy. Ekspresy kolbowe to nie urządzenia, w których liczy się pośpiech i łatwość. Tu największe znaczenie ma precyzja i indywidualność. Każda kawa stworzona z pomocą takiego urządzenia jest jedyna w swoim rodzaju – ma niepowtarzalny smak i aromat.
Ze względu na to ekspresy kolbowe (www.tchibo-coffeeservice.pl) są tak cenione w profesjonalnej gastronomii – dobrych restauracjach i kawiarniach. Goście takich lokali są bowiem koneserami i oczekują idealnego napoju. A przyjemność czerpią nie tylko z picia, ale też zapachu oraz przyglądania się całemu procesowi przygotowania zamówionej kawy.
Z tego powodu – poza zakupem dobrego ekspresu kolbowego – zadbaj również o zatrudnienie profesjonalnego baristy. Takiego, który będzie potrafił nie tylko prawidłowo, ale też efektownie obsłużyć urządzenie, przekonując zarówno o swoim profesjonalizmie, jak i wysokiej klasie całego lokalu.
Nie tylko funkcjonalność, ale też estetyka
Obsługiwane ręcznie ekspresy kolbowe przywodzą na myśl rzemieślnicze umiejętności i tym samym tradycję w zaparzaniu kawy. Nic więc dziwnego, że na rynku dostępne są ekspresy łączące w sobie nowoczesne działanie i wygląd w stylu retro. To estetyka kojarzona z małą, włoską kawiarnią, a takie myśli w głowach Twoich klientów są na wagę złota, bo łączą się z profesjonalizmem i klasą. W przypadku ekspresów kolbowych ogólna estetyka jest bardzo ważna i potrafi dodać wartość lokalowi poprzez stworzenie unikalnego klimatu.
Im więcej gości w lokalu, tym ważniejsze dodatkowe funkcje w ekspresie kolbowym
Ekspresy kolbowe kojarzą się z tradycją. Wiedz jednak, że to nowoczesne urządzenia o dużej funkcjonalności. Wśród dostępnych na rynku modeli znajdziesz takie z szeregiem dodatkowym funkcji. Te w domowym zastosowaniu mogą okazać się zbędne, ale w lokalach gastronomicznych są bardzo cenne. Funkcjonalności, którymi powinieneś się zainteresować to:
- licznik ilości zużytej kawy i wody,
- cyfrowa kontrola temperatury,
- elektryczny podgrzewacz filiżanek,
- funkcja oszczędzania energii,
- ostrzeżenie o stanie filtrów,
- funkcja preinfuzji dla lepszego wydobycia aromatu.
Ekspresy kolbowe oczywiście pojawiają się w domach i mieszkaniach, ale dedykowane są przede wszystkim profesjonalistom. Trudno wyobrazić sobie bez tych urządzeń dobre restauracje i kawiarnie. Zastanawiasz się, czy taki ekspres potrzebny jest w Twoim lokalu? Jeśli chcesz zachwycić gości doskonałą kawą i stworzyć przytulny, unikalny klimat, odpowiedź brzmi: tak.
- Ekspresy kolbowe tylko dla profesjonalistów i ekskluzywnych lokali? Niektóre cechy tego rodzaju ekspresu za tym przemawiają.
- Ekspresy kolbowe wyróżniają się spośród innych ekspresów unikalnym sposobem działania – w całości ręcznym i wymagającym pełnej kontroli.
- Działanie ekspresów kolbowych pozbawione automatyzmu daje możliwość stworzenia unikalnej kawy, która zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.