dpdpickup

Czym wyróżnia się dobra gofrownica gastronomiczna?

dobra gofrownica gastronomiczna

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie nadmorskiej kawiarni lub restauracji serwującej różnego rodzaju słodkości bez profesjonalnego sprzętu, takiego jak gofrownica gastronomiczna. Opisywane urządzenia muszą wyróżniać się wysoką wydajnością oraz sporą mocą, gdyż owe połączenie parametrów zapewnia najsmaczniejsze gofry o idealnym stopniu wypieczenia. W takie sprzęty mogą także zaopatrzyć się wszyscy miłośnicy słodkości, którzy chcą przygotowywać smakołyki w zaciszu własnej kuchni. Czym charakteryzują się najlepszej jakości gofrownice?

Najlepsza gofrownica, czyli jaka?

Jednym z kluczowych parametrów, na który powinno zwrócić się uwagę w pierwszej kolejności jest moc. Z jednej strony decyduje ona o tym jak szybko będą wypiekać się gofry, z drugiej o ich stopniu wypieczenia. Niestety jeśli decydujemy się na tanie urządzenia, których moc jest niezbyt duża, zamiast pysznego, chrupiącego ciasta, uzyskujemy gumiastą konsystencję. Takie przekąski w żaden sposób nie przypominają tych, które mamy okazję spróbować w kawiarniach. Profesjonalna gofrownica gastronomiczna powinna wyróżniać się mocą minimum 1500 W, choć w miejscach, gdzie niezwykle ważna jest szybkość przygotowywania, można spotkać się nawet ze sprzętami, których moc przewyższa 2000 W.

Osoby, które chcą zaopatrzyć się w urządzenie do zastosowań domowych często wybierają gofrownice o mocy około 1000 W. W tym przypadku należy jednak liczyć się z dłuższym nagrzewaniem płyt, dłuższym wypiekaniem oraz niższą temperaturą pieczenia. Co za tym idzie, gofry mogą nie być aż tak smakowite.

Gofrownica gastronomiczna a rodzaj płytek

Jakość płyty grzewczej również ma istotne znaczenie z uwagi na fakt, iż te elementy mają bezpośredni kontakt z ciastem. Kluczową kwestią jest nieprzywieralna powłoka, bowiem w przeciwnym wypadku nigdy nie uda się nam uzyskać idealnej struktury gofrów. Jedną z popularnych opcji jest gofrownica gastronomiczna z płytkami wykonanymi z żeliwa. Tym co wyróżnia tego typu urządzenia jest ponadprzeciętna wytrzymałość, co jest wyjątkowo pożądaną cechą w branży gastronomicznej. Po nagrzaniu się płytek, przez długi czas utrzymują one ciepło i równomiernie je rozprowadzają. Mamy zatem pewność, że ciasto będzie odpowiednio wypieczone. Podczas pieczenia niezbędny jest jednak dodatek w postaci tłuszczu.

Gofrownica gastronomiczna

Coraz częściej można spotkać się z płytami ceramicznymi. Ich przewaga nad żeliwem przejawia się w postaci szybszego nagrzewania się. Co więcej, nie trzeba martwić się o przywieranie ciasta. To z kolei przekłada się na higieniczny charakter sprzętu i konieczność użycia bardzo małej ilości tłuszczu.

Jeszcze inną opcją są wersje z powłokami teflonowymi. W tym przypadku nie ma konieczności natłuszczania powierzchni. Gofry łatwo odchodzą od płyty i są równomiernie wypieczone.

Co jeszcze warto wiedzieć przed zakupem?

Wiele urządzeń wykorzystywanych w branży gastronomicznej wyróżnia się też obecnością dodatkowych funkcji. Jedną z popularniejszych jest możliwość płynnej regulacji temperatury. To pozwala na uzyskanie perfekcyjnie dopieczonych gofrów z każdej strony. Bardzo często można spotkać się też z rynienkami ociekowymi znajdującymi się wokół płyty, które skutecznie usuwają nadmiar ciasta i jednocześnie ułatwiają utrzymanie urządzenia w czystości. Jak zostało już wspomniane, trwałość sprzętów ma kluczowe znaczenie w branży gastronomicznej, dlatego też warto zdecydować się na model wyposażony w otwory wentylacyjne lub system zapobiegający przegrzewaniu. Dzięki temu, będziemy mieć pewność, że gofrownica gastronomiczna posłuży nam bezproblemowo przez wiele lat.