dpdpickup

Doradca gastronomiczny pomoże w otwarciu i prowadzeniu biznesu gastronomicznego

Doradca gastronomiczny pomoże prowadzić biznes gastronomiczny

Inwestowanie w wykwalifikowane doradztwo gastronomiczne w fazie rozruchu restauracji lub zakładu cateringowego pomoże Ci szybciej osiągnąć próg rentowności. Podczas układania planu nowej restauracji/cateringu lub odwracania istniejącej, profesjonalne doradztwo może pomóc w uniknięciu kosztownych błędów. Często zdarza się, że przedsiębiorcy rozpoczynają nowy biznes pod dużym stresem. Chociaż może się wydawać, że robisz wszystko poprawnie, odwrócenie aktualnego miejsca jest wyzwaniem, ponieważ najlepsze, co możesz zrobić, nie wystarczyło.

Prawda jest taka, że ​​biznes gastronomiczny może być trudny zarówno dla nowych, jak i doświadczonych firm/inwestorów. Mając dogłębną świadomość wyzwań i standardowych procedur operacyjnych, będziesz miał przewagę nad konkurencją. Doradca gastronomiczny może kontaktować zarówno nowych, jak i doświadczonych właścicieli firm ze swoją siecią partnerów, świadcząc wszelkiego rodzaju usługi związane z otwieraniem i prowadzeniem restauracji, cateringu dietetycznego lub hotelu. 

Wiele wyzwań, z którymi borykają się inwestor można rozwiązać dzięki doradcy gastronomicznemu. Doradca powinien mieć wiedzę na temat otwierania i prowadzenia różnych biznesów gastronomicznych, projektowania i wyposażenia placówek gastronomicznych, a  także szczere pragnienie, aby Twoja firma prosperowała. 

Klika rzeczy do rozważenia przed pójściem do doradcy gastronomicznego:

1. Doświadczenie 

W przeciwieństwie do innych branż nie można nauczyć dynamiki branży gastronomicznej. Tak, możesz zapisać się na zajęcia z zarządzania gastronomią lub uczęszczać do szkoły kulinarnej. Jednak nic nie przebije surowego doświadczenia, jeśli chodzi o prowadzenie dochodowego biznesu. Nic nie jest w stanie przygotować Cię na wszystkie zawiłości związane z prowadzeniem restauracji, wszystkie wybory, których będziesz musiał dokonać, a co najważniejsze, na dynamiczne środowisko. 

Ponadto, ze względu na różnice w opiniowaniu, demografii i zwyczajach, prowadzenie restauracji może się znacznie różnić w zależności od miejscowości. W rezultacie wybrany przez Ciebie doradca gastronomiczny powinien mieć nie tylko doświadczenie w prowadzeniu i otwieraniu biznesów gastronomicznych odnoszących sukcesy, ale także powinien znać wymogi i przepisy dotyczące prowadzenia działalności gastronomicznej. 

Im większe doświadczenie ma doradca gastronomiczny, tym lepiej będzie przygotowany do radzenia sobie w czasie potencjalnych problemów i tym bardziej prawdopodobne, że bez trudu uruchomisz swoją biznes gastronomiczny lub cateringowy. Nie bój się prosić o referencje, aby upewnić się, że zatrudniasz najlepszego kandydata do swojej restauracji. To znacząca inwestycja, więc upewnij się, że wybierasz kogoś, kto może dostarczyć.

2. Koszt 

Jeśli chcesz otworzyć dochodową restaurację lub catering dietetyczny, potrzebujesz dobrego budżetu, a jeśli nie masz nieograniczonego zapasu gotówki, będziesz musiał uwzględnić w tym koszt zatrudnienia doradcy gastronomicznego. Dowiedz się, jakie usługi oferuje doradca i ile te usługi kosztują. Jeśli ich ceny są zbyt wysokie, zawsze możesz poprosić o obniżkę lub ustalić priorytety, których potrzebujesz, proporcjonalnie zmniejszając koszty. Niektórzy doradcy gastronomiczni mogą współpracować z Tobą modyfikując metody dostosowywania swoich usług do Twoich potrzeb. Nie bój się dzielić swojego budżetu z doradcą. Co ważniejsze, zanim wybierzesz doradcę, sprawdź jego doświadczenie i uzyskaj informację jakim firmom pomógł i czy posiada wiedzę dotyczącą Twojego problemu

3. Profesjonalny projekt kuchni 

Projektowanie kuchni zakładu cateringu dietetycznego  to nauka sama w sobie. Nauka to metodyczne badanie połączone z doświadczeniem i tylko ekspert gastronomiczny może Tobie pomóc w jego ukończeniu. Należy wziąć pod uwagę następujące kwestie: najbardziej efektywne wykorzystanie przestrzeni, a także tworzenie sekcji do obsługi wielu kuchni. Projekt technologiczny powinien przedstawiać układ funkcjonalny oraz szczegółowe zagospodarowanie przestrzeni m. in. 

  • oznaczenie istniejących przyłączy branżowych dla strefy projektowanej, 
  • wykonanie rzutu stanu istniejącego zakładu, 
  • opracowanie układu funkcjonalnego pomieszczeń z rozstawieniem urządzeń zgodny z aktualnymi przepisami,
  • wstępny dobór urządzeń i sprzętu, z opisami rozwiązań.

4. Standardy i procedury

Każda firma posiada standardowe procedury operacyjne, które pomagają im prowadzić bardziej wydajną i opartą na procesach działalność. Doradca gastronomiczny pomoże Ci w ustaleniu/opracowaniu standardów obsługi, produkcji (kuchni), administracji i nie tylko. Najważniejsze standardy i procedury w restauracji lub cateringu dietetycznym dotyczą jakości, higieny i bezpieczeństwa, procedur sprzedaży i zakupów, procedur związanych z magazynowaniem, zarządzania zapasami, receptur i produkcji żywności. Prowadzać biznes gastronomiczny powinieneś doskonale znać te aspekty. Doradca gastronomiczny może pomóc w realizacji zadaniach związanych z rozwojem restauracji lub cateringu dietetycznego i zaoszczędzić czas i pieniądze.

5. Branding i marketing 

Marketing był, jest i będzie miał kluczowe znaczenie dla praktycznie każdej firmy w każdej branży biznesowej, o której można pomyśleć. Aby utrzymać stały wzrost w Twojego biznesu gastronomicznego, musisz zapewnić płynne działanie marketingu cyfrowego. Usługi marketingowe, takie jak rozpoznawanie marki, plany marketingowe offline, marketing w mediach społecznościowych, marketing Google i marketing influencer są ważne dla każdej restauracji lub cateringu dietetycznego. 

Wartość dodana przez doradcę gastronomicznego może znacznie przekraczać to, co zostało opisane do tej pory. Uzyskanie świeżego spojrzenia na Twój biznes może umożliwić dokonanie właściwych wyborów, a sukces jest przesądzony.

Ważne jest, aby wyprzedzać konkurencję, niezależnie od tego, czy jesteś uznanym właścicielem restauracji, czy planujesz budowę nowej. Powinieneś pozostać konkurencyjny w swojej niszy, zatrudniając konsultanta restauracyjnego i analizując trendy. Nie lekceważ wartości ciągłego rozwoju, jeśli chcesz, aby Twoja firma prosperowała. 

Skontaktuj się z nami, a my pomożemy poprawnie otworzyć twój lokal gastronomiczny

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI JESTEŚMY DO TWOJEJ DYSPOZYCJI!

E-mail:

biuro@gastrowiedza.pl

Tel. Biuro

+48 664 578 090

 

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone. 

Słowa kluczowe
doradztwo gastronomiczne konsultacje gastronomiczne