Co trzeba wiedzieć przed otwarciem food trucka

Co trzeba wiedzieć przed otwarciem food trucka

Food trucki cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. Mimo, że kiedyś kojarzyły się z lodami, burgerami i frytkami w ostatnich latach doskonale odnalazły swoje miejsce na rynku gastronomicznym. Ich zaletą jest oczywiście mobilność ale także szybkość przygotowania jedzenia oraz jego różnorodność. Właściciele food trucków serwują dziś jedzenie z całego świata – od potraw meksykańskich, przez klasyczny fast food amerykański i europejski aż do potraw dalekiego wschodu. Nic dziwnego, że wraz ze wzrostem zainteresowania konsumentów rośnie także liczba chętnych do prowadzenia własnego biznesu.

Wymogi sanepidu   

Zanim jednak przekujesz swój zapał i pomysł na pyszne jedzenie i zadowolenie klientów musisz sprostać wymogom Sanepidu. Ze względu na specyfikę food trucka jest to jedno z najtrudniejszych w praktyce zadań. Nie ważne jak duży jest samochód – powierzchni zawsze będzie mało, co rodzi wiele problemów.

Konieczne jest funkcjonowanie odpowiedniej instalacji wodnej, w skład której musi wejść zlew z trzema oddzielnymi komorami. Musimy również zapewnić dostęp do ciepłej i zimnej wody zarówno do celów spożywczych jak i gospodarczych. Wszystkie powierzchnie która mają kontakt z żywnością muszą być wykonane z materiałów które zapewniają łatwe czyszczenie oraz dezynfekcję, które nie chłoną toksyn, środków czyszczących i innych substancji. Co do zasady niedopuszczalne będzie więc używanie blatów np. z drewna, chyba, że zostały odpowiednio zakonserwowane.

Lodówki i zamrażalki muszą zostać wyposażone w termometry a korzystanie z grilla lub frytownicy lub innego urządzenia generującego dym automatycznie wiąże się z koniecznością zainstalowania okapu.

Przy odbiorze pojazdu Sanepid oceni czy organizacja przestrzeni, a więc ilość i rozmieszczenie pomieszczeń, zamkniętych szafek, rozmieszczenie środków spożywczych, odpadów i środków czystości pozwala na zachowanie właściwych warunków higienicznych. Musimy więc zapewnić odpowiednie możliwości składowania i usuwania wszelkich substancji niebezpiecznych i niejadalnych oraz ich separację od żywności.

Food truck a przygotowanie produktów

Jednym z najbardziej istotnych obostrzeń na które należy zwrócić uwagę jest generalny zakaz przygotowywania żywności, poza obróbką termiczną. Nie możemy więc kroić czy obierać warzyw czy owoców. Musimy więc zadbać o to, by nasze produkty były już odpowiednio przygotowane. Z tak odpowiednio przygotowanych produktów składamy więc nasze danie.

Istnieją różne rozwiązania tego problemu. Możliwe jest wynajęcie kuchni lokalu odebranego już wcześniej przez Sanepid i przygotowanie wszystkiego tam. Oczywiście produkty musisz przetransportować do food trucka co także musi zostać zrobione za pomocą odebranego pojazdu. Oczywiście każda osoba mająca styczność z żywnością musi posiadać ważne orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych. Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług firmy cateringowej i zamawianie już obranych i pokrojonych produktów. Możliwe jest również korzystanie z mrożonek, chociaż oczywiście nie sprawdzą się w przypadku każdego dania.

Miejsce postojowe

Mimo, że podstawą przyciągnięcia klientów są smaczne i ciekawe posiłki, to równie ważne jest odpowiednie miejsce. Należy pamiętać, że nie możemy prowadzić działalności wszędzie, mimo mobilności. W większości miejsc możliwy jest postój, z wyłączeniem handlu. Zignorowanie tego faktu może narazić nas na mandat.

W praktyce jesteś więc ograniczony do posesji prywatnych albo miejsc specjalnie wyznaczonych przez miasto lub gminę. Targowisko zazwyczaj będzie tańsze, jednak to prywatne działki, m.in. należące do prywatnych przedsiębiorstw w tym dużych korporacji, gwarantują strategiczne położenie pozwalające na dotarcie do klientów. Wiele jednak zależy od warunków umowy zawartej z właścicielami gruntu.

Należy pamiętać, o opłacie targowej, w wysokości ustalonej przez radę gminy bądź miasta. Jej uiszczenie jest wymagane także w przypadku prowadzenia sprzedaży na posesji prywatnej.

Kary

Food truck odebrany przez sanepid to dopiero połowa sukcesu. Należy pamiętać o możliwych kontrolach. Odpowiednie warunku higieniczne musisz utrzymywać przez cały czas. Jeżeli wyryte zostaną jakieś nieprawidłowości, to możesz zostać ukarany mandatem w wysokości do nawet do 5000 zł oraz obciążony dodatkowo kosztami kontroli. Sanepid może również zobowiązać do przeprowadzenia remontu, wymiany części wyposażenia a w wyjątkowych przypadkach zarządzić zamknięcie food trucka. Także prowadzenie sprzedaży w miejscu, co do którego nie masz uprawnienia powoduje ryzyko mandatu i grzywny za nielegalny handel w wysokości do 5000 zł.

Pamiętaj także, że prowadzenie food trucka to działalność gospodarcza, którą musisz zarejestrować oraz opłacać podatki i inne daniny publiczne jak każdy przedsiębiorca.

Autor: Radca Prawny Edyta Duchnowska
Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Słowa kluczowe
otwarcie lokalu prawidłowe menu