Tu jesteś:

Marketing

2016.02.12

Przejmuję lokal gastronomiczny z całym kompletnym wyposażeniem, w którym prowadzona była działalność sprzedaży pizzy i alkoholu. Proszę mi powiedzieć, jakie są procedury dotyczące odbioru lokalu przez sanepid.

2016.02.12

Chcę otworzyć restaurację, tzn. na razie sprawdzam czy wszystko będzie się opłacać. Mam kilka bardziej szczegółowych pytań:
Jakie są zasady zatrudnienia personelu (tzn. ile kelnerów na metr kwadratowy) i ile pomocników kucharza w zależności od metrażu i ilości gości, których pomieści restauracja?
Jakiej wysokości mam brać pod uwagę opłaty (tzn. woda, prąd, ogrzewanie) w zależności od wielkości knajpy (najlepiej gdyby był na to jakiś wzór?.

2016.02.02

Pracownik, którego zwolniliśmy za wypowiedzeniem, nie rozliczył się z odzieży roboczej oraz co gorsza, nie oddał telefonu służbowego. Czy możemy wstrzymać się z wydaniem mu świadectwa pracy dopóki wszystkiego nie zwróci?

2015.12.30

Na innym portalu znalazłam Pana wypowiedź na temat kosztów, jakie trzeba ponieść zakładając działalność gastronomiczną. Noszę się z zamiarem otwarcia lokalu. Planuję by w menu znalazły się potrawy typowo polskie jak i takie, które często goszczą na stołach naszych domów (z założenia pomijam pizzę). Nurtuje mnie pytanie, jakie elementy wyposażenia kuchni są niezbędne przy tego typu działalności. Niestety nie potrafię sam określić minimalnie potrzebnego sprzętu, aby potrawy serwowane w lokalu były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wdzięczny będę za odniesienie się także do wymagań SANEPIDU, bo wiem, że takowe istnieją.

2015.12.12

Co oznacza pojęcie „szkoła” oraz jak należy dokonywać pomiaru odległości od szkół lub innych miejsc wyznaczonych w uchwale rady gminy(miasta) określającej strefy ochronne?

2015.07.07

Chciałabym się dowiedzieć jednej rzeczy tzn. czy osoba, która otwiera pizzerie musi mieć jakieś przeszkolenie, jeżeli chodzi o wymagania sanitarne, co do prowadzenia lokalu gastronomicznego czy wystarczy zatrudnić kucharzy, którzy przejdą odpowiednie badania u lekarza pracy?

2015.07.03

Proszę o pomoc w takiej sprawie: pracownica 2 miesiące była na zwolnieniu lekarskim. Zleciłem jej wykonanie badań kontrolnych w medycynie pracy, ona jednak przyniosła mi zaświadczenie od lekarza, u którego się leczyła w trakcie choroby (chirurg), że leczenie zakończone i jest zdolna do pracy.  Pracownica twierdzi, że to wystarczy i do medycyny pracy nie chce iść a ja już nie wiem, bo w końcu chirurg też lekarz i skoro leczył  ją w trakcie choroby to najlepiej wie, czy już jest zdrowa? Czy PIP podczas kontroli nie „przyczepi się” do takiego zaświadczenia?

2015.06.16

Kiedy powinienem wydrukować raport dobowy?
Czy raport dobowy z kasy fiskalnej powinien zostać sporządzony przed godziną 24 tego samego dnia co rozpoczęcie sprzedaży i po godzinie 24 sprzedaż przechodzi na nowy dzień, czy też wydruk ten powinien być zrobiony po zamknięciu lokalu z datą następnego dnia?

2015.06.02

Chciałabym przejąć istniejący już pub od innej osoby. W ramach "odstępnego" przejmuje się całość wyposażenia, nieruchomość jest własnością Miasta. Moje pytania: Czy w przypadku takiego przejęcia są wymagane ponowne odbiory lokalu przez Sanepid, Straż Pożarną czy inne instytucje? Czy może się zdarzyć tak, że istniejący już pub nie otrzyma ponownej koncesji na alkohol (na moje nazwisko)? Jakie problemy mogą mnie jeszcze czekać w przypadku takiego przejęcia?

2015.05.24

W mojej restauracji praktycznie od zawsze kelnerzy mają złe układy z kuchnią. Próbowałem coś zaradzić, robiłem im spotkania integracyjne, ale to za wiele nie pomogło. Kierownik lokalu koncentruje się na pracy na sali i na papierach, a kuchnią rządzi szef. Czy można jakoś poprawić ich relacje, bo nie wpływa to dobrze na pracę w lokalu i zadowolenie Gości?

.