Prowizja
Prowizja jest wynagrodzeniem uzależnionym od uzyskania konkretnego wyniku finansowego.
Punktem odniesienia dla prowizji jest przeważnie poziom sprzedaży, ale w niektórych przypadkach stosuje się też prowizję od uzyskanych zysków lub poniesionych wydatków. Najczęściej prowizja stanowi uzupełnienie podstawowego wynagrodzenia i ma cel motywacyjny dla pracownika.
W efekcie, pracownik teoretycznie nie ma górnego limitu dla swoich zarobków, ale warunkiem wyższej pensji jest adekwatne podniesienie sprzedaży. Taka prowizja może np. wynosić 5% miesięcznej sprzedaży indywidualnej (w przypadku kelnera).
Wynagrodzenie kelnera wynosi:
· 1300 PLN - wynagrodzenie stałe
· Do 400 PLN - premia uznaniowa
· 5% prowizji od sprzedaży indywidualnej (jeśli sprzedaż kelnera wynosi 30 000 PLN miesięcznie, stanowi to 1500 PLN)
Wynagrodzenie prowizyjne jest często stosowane w nowoczesnych technikach płacowych, gdyż zwiększa motywację personelu do podnoszenia sprzedaży.
Prowizja jest wynagrodzeniem uzależnionym od uzyskania konkretnego wyniku finansowego.
Punktem odniesienia dla prowizji jest przeważnie poziom sprzedaży, ale w niektórych przypadkach stosuje się też prowizję od uzyskanych zysków lub poniesionych wydatków. Najczęściej prowizja stanowi uzupełnienie podstawowego wynagrodzenia i ma cel motywacyjny dla pracownika.
W efekcie, pracownik teoretycznie nie ma górnego limitu dla swoich zarobków, ale warunkiem wyższej pensji jest adekwatne podniesienie sprzedaży. Taka prowizja może np. wynosić 5% miesięcznej sprzedaży indywidualnej (w przypadku kelnera).
Wynagrodzenie kelnera wynosi:
· 1300 PLN - wynagrodzenie stałe
· Do 400 PLN - premia uznaniowa
· 5% prowizji od sprzedaży indywidualnej (jeśli sprzedaż kelnera wynosi 30 000 PLN miesięcznie, stanowi to 1500 PLN)
Wynagrodzenie prowizyjne jest często stosowane w nowoczesnych technikach płacowych, gdyż zwiększa motywację personelu do podnoszenia sprzedaży.