dpdpickup

Jak zwiększyć sprzedaż i dzienne obroty w restauracji?

zwiększyć sprzedaż i dzienne obroty w restauracji

Branża gastronomiczna jest bardzo konkurencyjna. Tylko w jednym mieście do wyboru mamy dziesiątki rozmaitych lokali, przy czym wiele z nich serwuje naprawdę pyszne dania. Dlatego warto zadbać o to, aby goście przychodzili do nas nie tylko zjeść czy wypić, ale również pracować czy odpoczywać. W tym artykule opisujemy 10 efektywnych strategii, które pozwolą Ci zwiększyć sprzedaż oraz dzienne obroty. Zaczynamy!

Zadbaj o stałych gości

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego powinien wiedzieć, kim jest jego grupa docelowa. Młodzież, a może biznesmeni z pobliskich wieżowców? Mężczyźni, a może kobiety z dziećmi? To prawda, że do restauracji czy baru przychodzą różni goście, jednak to stali klienci generują z reguły największe zyski. I to o nich szczególnie warto zadbać. W jaki sposób? Możesz zaproponować im np. udział w programie lojalnościowym. Ważne, aby pamiętać, że ów program musi być dopasowany do potrzeb Twoich gości. Przykładowo, jeśli przychodzą oni do Ciebie dwa razy w tygodniu na drinka, warto im zaproponować, aby przyszli w innych godzinach np. na deser – oczywiście w niższej cenie. Dobrze też zadbać o to, aby uwzględnić w takim programie elementy gry czy zabawy, które zapewnią klientowi przy okazji masę frajdy.

Korzystaj z aplikacji

Pragniesz zwiększyć świadomość marki i przyciągnąć do siebie nowych klientów? W takim razie podejmij współpracę z wybranymi aplikacjami. Przykładowo dobrze jest zwrócić uwagę na Foodsi czy Too Good To Go – dzięki nim można zapobiec problemowi marnowania żywności. Mogą Cię zainteresować również aplikacje Uber Eats czy Apetilo, która pozwalają przywozić jedzenie do domu. Warto pamiętać, że obecnie klienci bardzo chętnie zamawiają jedzenie do biura czy też mieszkania.

Bądź aktywny w social mediach

Zakładamy, że Twój lokal ma już swoje miejsce w social mediach. Bez tego ani rusz! Co więcej, warto na swoim fanpage’u regularnie publikować posty. Media społecznościowe to bowiem idealne miejsce do reklamy usług gastronomicznych. Najlepiej stworzyć od razu kalendarz treści (np. na cały miesiąc) i ustalić z góry, o czym będą poszczególne wpisy w danym tygodniu czy też miesiącu. Aby całość nieco urozmaicić, możesz „wrzucać” nie tylko zdjęcia wybranych potraw, ale też przepisy czy fotografie  swojej załogi. Dobrze jest zainwestować również w płatną reklamę na Facebook Ads – w przypadku tej branży to po prostu działa.

A skoro już mowa o social mediach, pamiętaj, aby zwracać również uwagę na komentarze klientów oraz ich recenzje – to prawdziwa kopalnia wiedzy. Co więcej, w razie potrzeby będziesz mógł dzięki temu np. szybko zareagować i naprawić ewentualny błąd swój lub swojego pracownika. To ważne, aby reagować na negatywne opinie jak najszybciej – jeszcze zanim zdoła się ona rozprzestrzenić. Pamiętaj jednak, że problemy tego typu zdarzają się nawet w lokalach z najwyższej półki.

Bądź aktywny w social mediach

Zadbaj o piękne zdjęcia

Wygląd ma znaczenie – przynajmniej, jeśli chodzi o jedzenie. Dlatego musisz zadbać o piękne zdjęcia na swoją stronę internetową i social media. Jeśli zależy Ci na zwiększeniu obrotów, żywność powinna się na nich prezentować bardzo apetyczne. Jest to o tyle istotne, że nawet najpiękniejsze danie można „zniszczyć” mało estetyczną fotografią. Jeśli nie masz czasu, talentu, odpowiedniego aparatu lub telefonu, aby się takimi zdjęciami zająć, możesz to zlecić profesjonalistom – tym bardziej, że taka inwestycja szybko się zwraca.

Organizuj atrakcyjne wydarzenia

Jeżeli zależy Ci na znacznym zwiększeniu frekwencji, możesz dla klientów organizować różne, atrakcyjne wydarzenia. Przykładowo mogą to być walentynki czy Dzień Chłopaka. Ale nie tylko – interesujących, często bardzo oryginalnych świąt jest w kalendarzu o wiele więcej! A jeżeli nie masz na takie eventy pomysłu, możesz po prostu organizować koncerty z muzyką na żywo, wystawy, degustacje wina czy też różnego rodzaju warsztaty. Ważne, aby klienci mieli powód, aby faktycznie do Ciebie przychodzić. Pamiętaj tylko, aby takie eventy odpowiednio wcześnie wypromować.

Stosuj sprzedaż sugerowaną

Aby podnieść obroty, a przy okazji również zadowolenie gości, warto stosować sprzedaż sugerowaną zwaną też sugestywną. Jest to technika polegająca na pomaganiu w wyborze dań, a jednocześnie na sugerowaniu kolejnych zamówień np. deserów. Taką formę sprzedaży można zastosować w trakcie wizyty gościa nawet kilkakrotnie: podczas zamawiania dania (warto wówczas zaproponować mu różne opcje), w trakcie spożywania posiłku (dobrze jest zaoferować na tym etapie jakiś dodatek) oraz w momencie zbierania talerzy (polecamy wówczas zaoferować kawę lub deser). W ten sposób można podnieść sprzedaż nawet o 30%!

Wypełnij przestoje

Twoim problemem są tzw. martwe godziny? Cóż, zmaga się z nim wiele lokali gastronomicznych. Co zatem w takiej sytuacji robić? Możesz np. zaproponować w swojej restauracji nowe dania. Jeśli z rana nie przychodzi do Ciebie zbyt wielu klientów, zaoferuj atrakcyjne menu śniadaniowe. A w godzinach południowych, kiedy większość osób pracuje, przygotuj np. ofertę dla matek z dziećmi. W ten sposób skutecznie zapełnisz pustkę w lokalu.

Zróżnicuj menu

A skoro jesteśmy już przy menu, warto na ten temat powiedzieć nieco więcej. Zakładamy, że goszczą u Ciebie najpewniej osoby o bardzo różnych preferencjach smakowych i dobrze jest mieć to na uwadze. Dlatego proponujemy, aby np. w menu śniadaniowym znajdowały się nie tylko rogaliki, ale także omlety czy kiełbaski. Oczywiście, warto mieć na względzie przede wszystkim grupę docelową, jednak czasem warto otworzyć się na nieco inne smaki. Dzięki temu istnieje większa szansa, że bardzo różni goście znajdą u Ciebie coś dla siebie.

Zróżnicuj menu

Dopracuj wnętrze lokalu

Coraz więcej osób pracuje zdalnie. Nie każdy robi to jednak z domu – niektórzy klienci wolą pracować w kawiarniach czy restauracjach. Jeśli takie osoby przychodzą również do Ciebie, to świetnie. Najpewniej zamawiają oni więcej niż jedną kawę czy ciasto. Dlatego warto dopasować wnętrze do potrzeb takich osób. Zadbaj np. o kącik oddzielony lub oddalony od reszty sali, szybkie łącze internetowe oraz odpowiednie rozmieszczenie gniazdek – wbrew pozorom tak prozaiczne aspekty mogą decydować o tym, czy klient zostanie u Ciebie, czy też nie. Możesz pomyśleć również o urozmaiconym menu kawowo-herbacianym, tak aby faktycznie było w czym wybierać.

Zapewnij możliwość zamawiania online

W dzisiejszych czasach wiele osób, zamiast delektować się wystawnym posiłkiem w restauracji, woli po prostu zjeść w domu i zamówić posiłek online. Wprowadzenie takiej opcji skutecznie zwiększy Twoją bazę klientów – dzięki temu zaczną u Ciebie zamawiać nawet te osoby, które nie dotarłyby nigdy do Twojego lokalu.

Mamy świadomość, że łatwo jest mówić, a trudniej zrobić. Jeśli czujesz jednak, że czas na zmiany w Twoim biznesie, ale nie wiesz, od czego zacząć, chętnie Ci pomożemy. Jako GastroWiedza wspieramy właścicieli lokali i podpowiadamy im, jak zwiększać zyski z działalności gastronomicznej. Tylko do tej pory uratowaliśmy dziesiątki restauracji, kawiarni i barów. Skontaktuj się z nami i zadzwoń na numer (+48) 664-578-090!

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.