dpdpickup

Zakład gastronomiczny sieci otwartej

Podział zakładów gastronomicznych w zależności od świadczonych usług.

1. Zakład gastronomiczny sieci otwartej

  • zakłady typu żywieniowego – zaspokajanie potrzeby Gościa w zakresie żywienia
  • zakłady typu uzupełniającego – usługi żywieniowe w ograniczonym zakresie, w znacznym zakresie usługi kulturalno-rozrywkowe

2. Podział zakładów gastronomicznych w zależności od świadczonych usług

  • zakłady typu żywieniowego (restauracje, jadłodajnie, bary restauracyjne, bary samoobsługowe, bary szybkiej obsługi, samoobsługowe bary przekąskowe, samoobsługowe bary uniwersalne, bistro)
  • zakłady typu uzupełniającego (kawiarnie, herbaciarnie, winiarnie, cukiernie, piwiarnie, bary rozrywkowe, bary alkoholowe)

Typy żywieniowe:

  • restauracje – mają obsługę kelnerską i potrawy sporządzane na zamówienie Gościa
  • bary uniwersalne – samoobsługa, popularne potrawy typu barowego
  • jadłodajnie – nie ma napojów alkoholowych, potrawy codziennie uprzednio przygotowane, mają obsługę kelnerską
  • bary szybkiej obsługi – samoobsługa, nie ma alkoholu
  • bistro – usługi żywienia o wysokim standardzie, alkohol
  • bar przekąskowe– samoobsługa, bez alkoholu

Typy uzupełniające:

  • winiarnie – obsługa kelnerska, przekąski, miody pitne
  • piwiarnie – obsługa kelnerska, odpowiednie i kulturalne warunki picia piwa
  • bary rozrywkowe – z obsługą kelnerską, wykwintne przekąski zimne, napoje
  • koktajl bar – część zakładu macierzystego
  • kawiarnie – obsługa kelnerska, wyroby cukiernicze, wypoczynek i rozrywka
  • cafeteria – z obsługą kelnerską
  • bar aperitif – na wysokim poziomie, napoje alkoholowe, przekąski, koktajle, obsługa przez barmanów

Zakłady gastronomiczne różnią się nie tylko asortymentem sprzedawanych potraw, napojów i towarów handlowych, warunkami technicznymi, w jakich odbywa się produkcja i konsumpcja (lokal i jego wyposażenie), lecz także metodami obsługi.

Podział zakładów gastronomicznych w zależności od świadczonych usług.

1. Zakład gastronomiczny sieci otwartej

  • zakłady typu żywieniowego – zaspokajanie potrzeby Gościa w zakresie żywienia
  • zakłady typu uzupełniającego – usługi żywieniowe w ograniczonym zakresie, w znacznym zakresie usługi kulturalno-rozrywkowe

2. Podział zakładów gastronomicznych w zależności od świadczonych usług

  • zakłady typu żywieniowego (restauracje, jadłodajnie, bary restauracyjne, bary samoobsługowe, bary szybkiej obsługi, samoobsługowe bary przekąskowe, samoobsługowe bary uniwersalne, bistro)
  • zakłady typu uzupełniającego (kawiarnie, herbaciarnie, winiarnie, cukiernie, piwiarnie, bary rozrywkowe, bary alkoholowe)

Typy żywieniowe:

  • restauracje – mają obsługę kelnerską i potrawy sporządzane na zamówienie Gościa
  • bary uniwersalne – samoobsługa, popularne potrawy typu barowego
  • jadłodajnie – nie ma napojów alkoholowych, potrawy codziennie uprzednio przygotowane, mają obsługę kelnerską
  • bary szybkiej obsługi – samoobsługa, nie ma alkoholu
  • bistro – usługi żywienia o wysokim standardzie, alkohol
  • bar przekąskowe– samoobsługa, bez alkoholu

Typy uzupełniające:

  • winiarnie – obsługa kelnerska, przekąski, miody pitne
  • piwiarnie – obsługa kelnerska, odpowiednie i kulturalne warunki picia piwa
  • bary rozrywkowe – z obsługą kelnerską, wykwintne przekąski zimne, napoje
  • koktajl bar – część zakładu macierzystego
  • kawiarnie – obsługa kelnerska, wyroby cukiernicze, wypoczynek i rozrywka
  • cafeteria – z obsługą kelnerską
  • bar aperitif – na wysokim poziomie, napoje alkoholowe, przekąski, koktajle, obsługa przez barmanów

Zakłady gastronomiczne różnią się nie tylko asortymentem sprzedawanych potraw, napojów i towarów handlowych, warunkami technicznymi, w jakich odbywa się produkcja i konsumpcja (lokal i jego wyposażenie), lecz także metodami obsługi.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!