dpdpickup

Krążek kawowy

Określenie odpowiednio zadozowanej i ubitej (upakowanej) kawy w sitko kolby ekspresu tzw. porta filter. Od odpowiedniego upakowania kawy może być zależny czas ekstrakcji, co ma przełożenie na jakość naparu. Podczas opróżniania kolby należy obserwować krążki po ekstrakcji wody, rozpadające się, lub takie, których nie możemy wyjąć z kolby świadczą o niewłaściwym przygotowaniu surowca.

Określenie odpowiednio zadozowanej i ubitej (upakowanej) kawy w sitko kolby ekspresu tzw. porta filter. Od odpowiedniego upakowania kawy może być zależny czas ekstrakcji, co ma przełożenie na jakość naparu. Podczas opróżniania kolby należy obserwować krążki po ekstrakcji wody, rozpadające się, lub takie, których nie możemy wyjąć z kolby świadczą o niewłaściwym przygotowaniu surowca.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!