Kasa fiskalna
Urządzenie obowiązkowe w każdej gastronomii zgodnie z wymogami Urzędów Skarbowych. Służy do fiskalizacji (opodatkowania) każdej transakcji, która jest skutkiem sprzedaży naszej usługi osobie fizycznej (sprzedaż firmom może być opodatkowana na podstawie wystawionej przez nas faktury VAT).
W gastronomii stosuje się kasy fiskalne różnego typu:
- sama kasa fiskalna –połączona z kasowym programem komputerowym (z tzw. POS), na którym bonuje się zamówienia i zarządza sprzedażą
- kasa gastronomiczna – zintegrowaneurządzenie pełniące jednocześnie 2 funkcje:
- kasy fiskalnej
- zaawansowanego urządzenia do obsługi sprzedaży(drukowanie zamówień, komunikacja z drukarkami bonowymi, komunikacja z programami magazynowymi, itp.)
- kasa fiskalna typu „Bingo” – prosta kasa, która poza funkcją samej kasy fiskalnej pozwala wprowadzać zamówienia (po tzw. Numerach PLU – kodach przypisanych do każdego z dań czy napojów)
Po zakupie kasy fiskalnej należy (najpóźniej 1 dzień przed rozpoczęciem sprzedaży) safiskalizować kasę przez autoryzowanych serwisantów. Sprzedaż bez fiskalizacji (tym samym bez opodatkowania) jest przestępstwem skarbowym.
Warto też zapoznać się z czy aktualnie obowiązują ulgi dla początkujących przedsiębiorców typu „pierwsza kasa”), jak np.:
- Zwrot części kosztów poniesionych na zakup kasy fiskalnej
- Brak konieczności fiskalizowania kasy do wysokości określonego obrotu
Urządzenie obowiązkowe w każdej gastronomii zgodnie z wymogami Urzędów Skarbowych. Służy do fiskalizacji (opodatkowania) każdej transakcji, która jest skutkiem sprzedaży naszej usługi osobie fizycznej (sprzedaż firmom może być opodatkowana na podstawie wystawionej przez nas faktury VAT).
W gastronomii stosuje się kasy fiskalne różnego typu:
- sama kasa fiskalna –połączona z kasowym programem komputerowym (z tzw. POS), na którym bonuje się zamówienia i zarządza sprzedażą
- kasa gastronomiczna – zintegrowaneurządzenie pełniące jednocześnie 2 funkcje:
- kasy fiskalnej
- zaawansowanego urządzenia do obsługi sprzedaży(drukowanie zamówień, komunikacja z drukarkami bonowymi, komunikacja z programami magazynowymi, itp.)
- kasa fiskalna typu „Bingo” – prosta kasa, która poza funkcją samej kasy fiskalnej pozwala wprowadzać zamówienia (po tzw. Numerach PLU – kodach przypisanych do każdego z dań czy napojów)
Po zakupie kasy fiskalnej należy (najpóźniej 1 dzień przed rozpoczęciem sprzedaży) safiskalizować kasę przez autoryzowanych serwisantów. Sprzedaż bez fiskalizacji (tym samym bez opodatkowania) jest przestępstwem skarbowym.
Warto też zapoznać się z czy aktualnie obowiązują ulgi dla początkujących przedsiębiorców typu „pierwsza kasa”), jak np.:
- Zwrot części kosztów poniesionych na zakup kasy fiskalnej
- Brak konieczności fiskalizowania kasy do wysokości określonego obrotu