dpdpickup

HACCP

HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany dalej „systemem HACCP” – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.

HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów.

System HACCP opiera się na 7 zasadach

Zasada 1 - Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych

Zasada 2 - Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)

Zasada 3 - Identyfikacja limitów krytycznych

Zasada 4 - Ustalenie systemu monitorowania CCP

Zasada 5 - Określenie działań korygujących

Zasada 6 - Ustalenie procedur weryfikacji systemu

Zasada 7 - Ustalenie procedur zapisów

HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany dalej „systemem HACCP” – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.

HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów.

System HACCP opiera się na 7 zasadach

Zasada 1 - Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych

Zasada 2 - Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)

Zasada 3 - Identyfikacja limitów krytycznych

Zasada 4 - Ustalenie systemu monitorowania CCP

Zasada 5 - Określenie działań korygujących

Zasada 6 - Ustalenie procedur weryfikacji systemu

Zasada 7 - Ustalenie procedur zapisów

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!