dpdpickup

Własna lodziarnia - jak zacząć

Własna lodziarnia - jak zacząć

Własna lodziarnia może stanowić bardzo dochodowy biznes w sezonie letnim. Aby jednak odniósł on sukces, trzeba przygotować porządny biznesplan, wybrać dogodną lokalizację i zadbać o odpowiednie wyposażenie. Bardzo istotne jest również dopilnowanie kwestii prawnych związanych z prowadzeniem własnej działalności. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak otworzyć lodziarnie, aby cieszyć się zyskami, zapoznaj się z dalszą częścią artykułu.

Jak założyć lodziarnię? Praktyczne porady

Z roku na rok na mapie Polski pojawia się coraz więcej lodziarni. Otwierane są one nie tylko w dużych miejscowościach turystycznych, ale również w niewielkich miasteczkach. Wiele z nich świetnie prosperuje i przynosi spore zyski. Jaki jest ich sekret sukcesu? Jak otworzyć dochodową lodziarnię?

Stwórz biznesplan lodziarni

Jeśli chcesz otworzyć własną kawiarnię, to musisz wziąć pod uwagę, iż masz sporą konkurencję. Na rynku działa bardzo dużo lokali gastronomicznych serwujących lody. Z tego względu ważne jest przygotowanie biznesplanu. Zastanów się, czym możesz się wyróżnić na tle konkurencji i w jaki sposób zachęcisz konsumentów do odwiedzenia Twojego lokalu. W biznesplanie napisz jaki typ lodów chcesz serwować i jak będziesz produkował oferowane produkty. Ponadto przygotuj wstępny kosztorys. Przemyśl, ile jesteś w stanie wydać na lokal i wyposażenie.

Poszukaj lokalu

Jeśli przygotowałeś biznesplan lodziarni, czas na kolejny krok, czyli znalezienie odpowiedniego lokalu. Najlepiej wybrać miejsce zlokalizowane w centrum. Świetną opcją jest założenie lodziarni w miejscowości turystycznej nad morzem, w górach czy nad jeziorem. Doskonałym rozwiązaniem jest również otwarcie lokalu w galerii handlowej, na osiedlu mieszkaniowym i w ruchliwym punkcie miasta.

Zainwestuj w maszyny do lodziarni

Co jest potrzebne w lodziarni? Bez wątpienia maszyny do lodów. W sprzedaży znajdziesz m.in. sprzęty do lodów amerykańskich, gałkowych, tajskich i włoskich. Ponadto u dystrybutorów sprzętów gastronomicznych można znaleźć urządzenia do przygotowywania mrożonych jogurtów i sorbetów. Wybór jest bardzo duży, dlatego z pewnością znajdziesz maszyny do swojego lokalu. Wysokiej jakości sprzęty do lodów włoskich dostępne są na stronie: https://gastrosklep.pl/automaty-do-lodow-wloskich. Kupując urządzenie z gastrosklep.pl, z pewnością będziesz zachwycony jego jakością!

Kup podstawowe wyposażenie do lokalu

Już wiesz, jakie maszyny do lodziarni są potrzebne, jednak sprzęty do przygotowywania lodów to nie wszystko! Konieczny jest również zakup zamrażarki do przechowywania lodów, witryny mroźniczej oraz sztućców i naczyń do serwowania deserów. Bardzo ważne jest także wydrukowanie menu i zamówienie mebli do lokalu. Nie zapomnij również o zakupie środków do mycia i dezynfekcji, które pozwolą Ci zadbać o higienę.

Zadbaj o promocję swojej lodziarni

Marketing odgrywa ogromne znaczenie, dlatego jeśli chcesz wypromować swoją lodziarnię, to pamiętaj o reklamie. Jeśli nie zamierzasz wydawać pieniędzy na reklamę fizyczną, to postaw na tę internetową. Dzięki niej dotrzesz do bardzo wielu potencjalnych klientów. Bardzo ciekawą opcją jest zamieszczanie w mediach społecznościowych kodów rabatowych, prezentacja serwowanych przysmaków i informowanie konsumentów o nowych produktach.

Dopilnuj formalności związanych z założeniem lodziarni

Jeśli postanowiłeś otworzyć własną lodziarnię, pamiętaj o formalnościach. Na początku zarejestruj działalność gospodarczą i wypełnij niezbędną dokumentację. Ponadto zadbaj o to, aby lokal spełniał wszelkie wymogi sanepidu. W przeciwnym razie będziesz miał problem z otwarciem lodziarni. Aby lokal mógł funkcjonować, musi posiadać orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych, umowę na wywóz śmieci, informacje o alergenach występujących w serwowanych lodach oraz wyniki badania wody w lokalu. Konieczne jest również GHP i GMP dla lodziarni, czyli dokument zawierający szczegóły o warunkach przechowywania lodów i zasadach ich produkcji bądź zasadach ich przyjmowania i wydawania.

Słowa kluczowe
otwarcie lodziarni